Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Maun

  • Okunma : 222

Maun ağacının kırmızımsı kahverengi, sert odunundan değerli mobilyalar yapılır. İlk olarak, Batı Hint Adaları’na keşfe giden İspanol gezginlerince bulunan bu ağacın odunu önceleri gemi onarımında kullanılmış, gerçek değeri ancak 18. yüzyıl başlarında anlaşılmıştır. Bu tarihten sonra birbirinden güzel, değerli ve ince mobilyaların yapımında kullanılmaya başlanan maun odunu yalnızca sağlamlığından ötürü değil, zamanla biçimini değiştirmemesi özelliğiyle de değer kazanmıştır.

    Çok uzun boylu bir ağaç olan maunun (Swietenia mahagoni) büyük tüysü yapraklan ve salkımlar oluşturan küçük çiçekleri vardır. Kapsül tipindeki odunsu meyveleri tümüyle olgunlaştığında çatlayıp açılır, içindeki kanatlı tohumlar çevreye saçılır.

    19. yüzyılın ikinci yarısında, Batı Hint Adaları’ndaki maun ağaçları aşırı ölçüde kesilip tüketilince yeni kaynaklar aranmaya başlandı ve Orta Amerika’da yetişen bir başka maun türüne (Swietenia macrophylla) yönelindi. Daha sonraları ise gene maunla aynı familyadan olan Afrika’ya özgü bazı ağaçların (khaya) açık pembe, koyu kırmızı ya da kahverengi odunları da maun adıyla satışa sunuldu. Gerçek maundan ayırt etmek için Afrika maunu adıyla anılan bu ağaçların uzunlukları 30 metreyi, gövde çevreleri ise 2,5 metreyi aşar. Gövdelerin dip bölümü ağacın ağırlığını taşıyabilmek için yassılaşarak payanda yani destek biçimini almıştır.