Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Maydanoz

  • Okunma : 249
Maydanoz Resim

Maydanoz, yemeklerde ve salatalarda çeşni olarak kullanılan otsu bir bitkidir. Kereviz ve havuç gibi maydanozgiller (Umbelliferae) familyasında yer alan bu hoş kokulu bitkinin (Petroselirıum sativum) anayurdu Akdeniz Bölgesi’dir. Eski Yunanlılar ve Romalılar’dan beri bilinen maydanoz günümüzde anayurdu dışında dünyanın başka bölgelerinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir.

    Maydanoz ikiyıllık bir bitkidir; yani ilk yıl bolca yaprak, ertesi yıl ise çiçek verir ve tohuma kalkar. Ama, tarımı yapıldığında bitkiler ilk yıl, ortalama 15 cm boya ulaştığında hasat edilir ve ertesi yıl yerine yenileri dikilir. Oysa koparılmayıp kendi haline bırakılacak olursa yaprakları giderek kartlaşır ve solar, bir süre sonra da 100-150 santimetreye kadar uzayabilen sık dallı bir gövde oluşturur. Dalların ucunda şemsiyemsi kümeler halinde küçük, sarımsı çiçekler açar.

    A ve C vitaminince zengin bir ürün olan maydanozun düz ve kıvırcık yapraklı iki çeşidi vardır. Ülkemizde, hemen hepimizin çok iyi bildiği düz yapraklı çeşit yetiştirilir. Buna karşın batı ülkelerinde daha çok kıvırcık yapraklı çeşit yaygındır. Maydanozun, kök maydanoz denen bir çeşidi ise yaprakları için değil, havuç gibi rendelenerek yenen etli kökleri için yetiştirilir. Halk arasında maydanoz yapraklarından ve keskin kokulu uçucu bir yağ içeren tohumlarından idrar söktürücü ilaç olarak yararlanılır.

    Maydanoz tohumdan üretilen bir bitkidir. Nemli ve ılık bölgeleri seven bu bitki besin maddelerince zengin, bol su tutan, gevşek ve derin topraklarda yetişir.

Maydanoz Resimleri