Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mihail İvanoviç Glinka

  • Okunma : 553

Mihail İvanoviç Glinka, Rus bestecisi (Novospaskoye, Smolensk yakını 1804-Berlin 1857). Petersburg'da ve İtalya'da müzik öğrenimi gören Mihail İvanoviç Glinka, Berlin'de Dehn'le tanıştı. Kesinlikle Rusya'ya özgü bir müzik bestelemeyi tasarlayıp, 1826'da bestelediği Çar İçin Yaşam ya da Susanin (1936) operasıyla büyük bir başarı kazandı. 1842'de Ruslan ve Lyudmila adlı ikinci operasını tamamlayıp, Paris, Madrid ve Sevilla'ya yolculuklar yaptı.

Glinka'nın Rus müzik tarihindeki yeri önemlidir. Yurttaşlarının beğenisine egemen olan Fransız ya da Alman üslubunda yapıtlara tepki olarak, ulusal bir müzik bestelemeyi amaç alan ilk Rus bestecisidir ve kesinlikle ulusal konular bulmayı, İslav halk ezgilerinden yararlanmayı başarmıştır. Modern Rus okulunun kurucusu sayılmaktadır.

Öbür yapıtları: iki uvertür (Jota Aragonese, Madrid'de Yaz Gecesi); bir Rus fantezisi (Kamorinskayar, bir vals-fantezi; piyano, klarnet ve fagot için Patetik Üçlü (1826-1827); kırka yakın piyano parçası; doksana yakın ezgi ve düetto; bir kantat.