Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Milton Friedman

  • Okunma : 588

Milton Friedman, ABD'li iktisatçı (Brooklyn, New York 1912). 1942-1982 arasında Chiacago Üniversitesi'nde ders veren Milton Friedman, Chicago okulu diye adlandırılan iktisatçılar topluluğunun öncüsü olarak, yenileştirilmiş bir liberalizmi savundu. Görüşleriyle gerek ABD ekonomis n gerek başka birçok ülkenin ekonomilerini derinlemesine etkileyip, 1976'da Nobel Ekonomi Ödülü'nü aldı.

Para siyasetleriyle ilgili yaklaşımı Keynesçilerin para siyaseti kuramına temel bir seçenek olan Milton Friedman, Anna Schwartz'la birlikte yazdığı A Monetary History of the United States, 1867-1960( ABD'nin Para Tarihi, 1867-1960) adlı yapıtında ve öbür yapıtlarında. John Maynard Keynes'in paranın rolünü küçümsemesinin hatalı olduğunu ileri sürüp, ulusal gelir düzeyinin ve istihdamın belirlenmesinde, vergilerin ve kamu harcamalarına ilişkin siyasetlerin etkililiği üstünde durdu. Ekonomik etkinlik düzeyinin büyük ölçüde, dolaşımdaki para miktarıyla belirlendiğini, merkez bankaları için en iyi genel siyasetin, para üstünde sıkı bir denetim uygulanması ve dolaşımdaki paranın,dereceli ve düzenli biçimde artırılması olduğunu, para siyasetinde apansız değişikliklerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Öbür yapıtları: Dollars and Deficits (Enflasyon ve Dolar, 1968); Free to Choose (Seçme Özgürlüğü, Rose, D. Friedman'la birlikte, 1983), Monetarist Economics (Monetarist Ekonomi, 1990), vb.