Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Moğollar

  • Okunma : 211
Moğollar Resim

Moğollar, Cengiz Han’ın 12. yüzyılın sonlarındaki yükselişinden önce pek bilinmezdi. Kabileler halinde sürülerini güderek ve aralarında sık sık savaşarak göçebe bir yaşam sürerlerdi. Cengiz Han bu kabileleri birleştirdi ve onlarla güçlü bir ordu oluşturdu. Cengiz Han’ın 1227’de ölümüne kadar gitgide daha fazla toprak ele geçirdiler. Bu tarihte egemenlikleri Büyük Okyanus’tan Hazar Denizi’ne kadar yayılmıştı.

    Cengiz Han öldüğünde imparatorluğu, erkek çocukları arasında bölüşüldü; onlar da toprakları genişletmeyi sürdürdüler. Cengiz Han’ın torunu Hulagu 1258’de Bağdat’a girerek Abbasi Devleti’ne son verdi. Doğuda Kubilay Han, dedesi Cengiz’in başlattığı Çin’in istilasını tamamladı. Moğollar, Song hanedanını devirip Yuan hanedanını kurdular.

    Ama Moğol İmparatorluğu zamanla parçalandı. Çinliler 14. yüzyılda Moğol yöneticilerini devirince; Çin’e daha yakın olan İç Moğolistan’ın kabileleriyle Dış Moğolistan’ın kabileleri arasında bir ayrılık baş gösterdi. Rusya ve Türkistan’da kalan Moğollar sonuçta Rus egemenliğine girdiler. Güney Moğolistan’daki kabileler 17. yüzyılın sonlarında Çin yönetimi altında girdi.

Moğollar Resimleri