Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Monako

  • Okunma : 258
Monako Resim

Fransa’nın güneydoğusunda Fransız Rivierası’nın orta kesiminde, 1,9 km2’lik bir kıyı şeridinden oluşan Monako, dünyanın en küçük ülkelerinden biridir. Deniz Alpleri’nin eteğinde, Akdeniz’in pırıl pırıl, masmavi kıyılarında yer alır. Gene aynı adı taşıyan başkenti güneyde, kayalık bir yarımada üzerindeki tarihsel bir kasabanın çevresinde gelişmiştir. Eski kale, prensin konutu olan saray, Okyanus bilim Müzesi ve modern katedral kentin önemli yapıları arasındadır. Yarımadada yatların barındığı doğal bir liman vardır. Limanın kuzeyindeki kayalık bir sırtta büyük kumarhaneleri ve lüks otelleriyle ünlü Monte Carlo bulunur. Monte Carlo Rallisi ve Monako Grand Prix’si, otomobil yarışı meraklılarının ilgisini çeken dünya çapında önemli olaylardır.

    1861’den beri Fransa’nın koruması altında olmakla birlikte, Monako bağımsız bir devlettir. 15. yüzyıldan bu yana, Ceneviz kökenli Grimaldi ailesinin prenslerince yönetilmektedir. Günümüzdeki yöneticisi Prens III. Rainier’dir. Prens, ülkeyi Ulusal Konsey ve seçimle gelen bir Ulusal Meclis aracılığıyla yönetir. Ülkede, Fransızca konuşulur. Monako’nun kendi mahkemesi, polis örgütü ve küçük bir ordusu vardır. Gümrük uygulamayan ve pasaport düzenlemelerine gerek duymayan tek Avrupa ülkesidir. Devleti yönetmek için yeterli para, ticari işlemlerden alman vergilerden, devlet tekelinde olan tütün ve posta pulundan, turizm gelirlerinden, kumarhanelerin kazancından sağlandığı için yurttaşlar vergi ödemez.

    Monako’da dokuma, plastik, kimyasal madde, parfüm, makine ve alet üreten fabrikalar vardır.

    28 bin kişi olan Monako nüfusunun, büyük çoğunluğu Fransız’dır. Bundan başka çok sayıda İtalyan’ın bulunduğu ülkede 3.000 Monakolu yaşar.

Monako Resimleri