Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Napoli

  • Okunma : 233
Napoli Resim

İtalya'nın üçüncü büyük kenti olan Napoli, İtalya Yarımadasının güneybatı kıyısında, eşsiz güzellikteki bir körfezin çevresinde yer alır. Batıda volkanik tepelere, doğudaysa görkemli Vezüv Yanardağı’nın eteklerine doğru uzanır. Napoli'nin hemen yakınlarında İS 79’da patlayan Vezüv Yanardağı'nın püskürttüğü lavlar altında kalan Herculaneum ve Pompei kentleri yer alır. Napoli, Romanın 190 km güneydoğusundadır.

    Napoli limanı, İtalya'nın en büyük ve işlek limanlarından biridir. Kuzeyindeki verimli topraklarda meyve ve sebze yetiştirilir. Napoli tarım ürünleri için büyük bir pazardır. Batıdaki banliyölerinden Bagnoli'deki demirçelik tesislerinden başka tersaneleri, dokuma, porselen ve makine fabrikalarıyla kent aynı zamanda önemli bir sanayi merkezidir. Domates konservesi ve makarna fabrikalarında
çok sayıda işçi çalışır.

    Görkemli bir opera binası olan Napoli, müziğiyle de ünlüdür. “Napoliten” adı verilen halk ezgileri, Napolili ünlü tenor Enrico Caruso gibi sanatçılar sayesinde bütün dünyada tanınmış ve sevilmiştir.

    İÖ 6. yüzyılda Yunanlıların kurduğu sanılan bu kente neapolis (yeni kent) adı verilmişti. Sonraları Roma imparatorları Napoli’de ve Napoli Körfezi’ndeki Capri Adası’nda yazlık saraylar yaptırdı. Romalılar döneminde Napoli, nüfusu 300 bini bulan büyük bir kentti. Kent 11. yüzyıldan 1860’a kadar, başlangıçta Sicilya’yı da içine alan Napoli Krallığfnm merkeziydi. Önceleri Fransız ve İspanyol egemenliği altında kaldıysa da, 1860’ta İki Sicilya Krallığı’nın bir parçası oldu.

    Napoli’deki gösterişli şatoların, sarayların ve villaların gerisinde yoksul halkın yaşadığı derme çatma evler yer alır. 1884'teki kolera salgınından (bak. Kolera) sonra kentin bu kesimi temizlenmeye ve su sağlanmaya çalışıldı. Napoli II. Dünya Savaşı’nda büyük bir yıkıma uğradı. Savaştan sonra işçiler için sosyal konutların yapımına ve sanayinin geliştirilmesine ağırlık verildi. Günümüzde Napoli eskisi gibi, kalabalık ve canlı bir kent olma özelliğini korumaktadır.

    Nüfusu 1.204.02l ’dir (1986).

Napoli Resimleri