Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Nohut

  • Okunma : 243
Nohut Resim

Fasulye ve bezelye gibi baklagillerden olan nohut da kurutulmuş tohumları yenen yararlı bir bitkidir. Asya kökenli olan bu bitki (Cicer arietinum) başta Hindistan, Akdeniz ülkeleri, Afrika, Orta ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde ve Türkiye’de çok eskiden beri yetiştirilir. Yıllık 750 bin ton dolayında olan üretimiyle, nohut Türkiye’de en çok yetiştirilen baklagillerden biridir.

    Nohut, 60 santimetreye kadar boylanabilen biryıllık çalımsı bir bitkidir. Sık dallı gövdesinde, bir sapın iki yanma karşılıklı olarak dizilmiş yaprakçıklardan oluşan tüysü yapraklar bulunur. Yaprakların koltuğundan çıkan beyaz ya da kırmızımsı, kelebek biçimli çiçekleri tek tek ya da ikisi üçü bir arada açar.

    Badıç biçimindeki yeşil meyveleri öbür baklagiller gibi ince uzun değil, şişkince ovaldir ve içinde bir ya da iki yuvarlak tohum (tane) barındırır.

    Protein ve nişasta deposu olan nohut tanelerinin besin değeri yüksektir. En çok yemek yapılarak yenir ya da kavrularak bütün çocukların çok sevdiği leblebi denen kuruyemiş hazırlanır. Taneleri toplandıktan sonra geriye kalan kuru bitkiler ise hayvanlara yedirilir.

Nohut Resimleri