Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Okapi

  • Okunma : 222
Okapi Resim

Okapi, yeryüzünün en ürkek hayvanlarından biridir. Öylesine iyi saklanır ki, varlığı bilim adamları tarafından ancak 20. yüzyılın başında anlaşılabilmiştir.

    Bir İngiliz kâşif olan Sir Harry Johnston, Afrika’nın Kongo vadisinde garip bir hayvan yaşadığını öğrenince bilim dünyasının tanımadığı bir canlı bulabilme umuduyla 1890’ların sonlarına doğru yola çıktı. Yerliler ona hayvanın derisinden parçalar verip çamurda bıraktığı ayak izlerini gösterdiler. Johnston tüm çabasına karşın aradığı hayvanı bulamadı; ama 1900’de yeniden gittiği Afrika’da canlı bir okapi yakalamayı başardı. Daha sonra bu yeni türe, yerel adı ile bulucusunun adından yararlanılarak Okapia johnstoni bilimsel adı verildi.

    Okapiler zürafayla aynı familya içinde sınıflandırılır. Omuz yüksekliği yaklaşık 1,5 metre, boyun ve bacakları zürafanınkinden kısadır. Başlıca besinleri olan yaprakları ve otları ustaca kullandığı uzun diliyle kavrayıp yer. Yalnız erkeklerin boynuzları vardır. Kısa olan bu boynuzlar parlak uçları dışında deriyle kaplıdır.

    Okapilerin yaşadığı bölge Kongo’nun sık ormanlarıyla sınırlıdır. Hem erkeklerin hem de dişilerin tüyleri düz ve parlak, postu genel olarak mora çalan koyu kahverengi, yüzü daha açık renk, bacaklarının üst bölümleri enine siyah ve beyaz çizgili, alt bölümleri beyaz, toynaklarının üstü siyah kuşaklıdır. Okapi tehlike sezdiğinde olduğu yerde kıpırdamadan durur. Açık bir alanda hemen göze çarpacak renk ve desenleri yaşadığı çevrenin sık bitki örtüsüne karışarak kusursuz bir gizlenme sağlar.

Okapi Resimleri