Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Prusya

  • Okunma : 217
Prusya Resim

Prusya, II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Almanya’nın en önemli eyaletiydi. Almanya’nın kuzeyini hemen hemen tümüyle kapsayarak, batıda Hollanda ile Belçika sınırından doğuda Polonya ve Litvanya sınırına kadar uzanan bu bölge, nüfus ve yüzölçümü bakımından tüm ülkenin yaklaşık üçte ikisi kadardı. Neredeyse 300 yıl boyunca Alman eyaletleri arasında önde gelen Prusya, sonunda bu eyaletleri birleştirmeyi başardı.

    Prusya tarihi 13. yüzyılda, Töton Şövalyeleri adı verilen Alman şövalyelerinin, Baltık Denizi kıyısında, Vistül Irmağı’nın doğusunda yer alan ve Prusyalılar olarak bilinen puta tapan kabilelerin yaşadığı toprakları işgal etmesiyle başlar. 1525’te Töton Şövalyeleri’nin önderi, Hohenzollern hanedanından Albrecht kendisini Prusya dükü ilan etti. 1618’de bu san, Elbe ile Oder ırmakları arasındaki Brandenburg’un, gene Hohenzollern hanedanından olan hükümdarına geçti.

    1701’de Brandenburg ve Prusya hükümdarı, Prusya Kralı sanını aldı. Ama krallık, Polonya arada kalmak üzere iki bölümden oluşuyordu. Büyük Friedrich adıyla tanınan Prusya Kralı II. Friedrich 
Ruslar’la anlaşarak Polonya’nın bir bölümünü ele geçirince, Prusya toprakları da birleşmiş oldu. Protestan dinine bağlılık, Prusya ordusunun subay kadrosunu oluşturan, toprak sahibi soylu Junker’ler ve güçlü bir ordu o dönemde Prusya’nın sahip olduğu başlıca üç özellikti.

    1806’da Jena Çarpışması’nda Napolyon karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan Prusya kısa sürede kendini topladı. 1815’te Waterloo Savaşı’nda Napolyon’un kesin yenilgiye uğratılmasında Prusya birliklerinin katkısı oldu. Bundan sonra Prusya daha küçük Alman eyaletlerinden bazılarıyla sıkı ilişkiler kurmaya başladı.

    Prusya Başbakanı Otto von Bismarck, Prusya’nın önderliğinde birleşik bir Almanya kurmak istiyordu. 1871’deki Fransa-Prusya Savaşı sonunda, Prusya Kralı I. Wilhelm’in Alman imparatoru olarak tahta çıkmasıyla bu amaç gerçekleşti.

    Bu tarihten sonra Prusya Almanya’nın en önemli eyaleti durumuna geldi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Prusya’nın Oder ile Neisse ırmaklarının doğusunda kalan bölümü yeniden Polonya’nın eline geçti. Sonradan Kalîningrad adını alan Königsberg çevresindeki küçük bir bölge de SSCB’ye verildi. Prusya eyaleti 1 Mart 1947’de resmen ortadan kalktı.

Prusya Resimleri