Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Richard Strauss

  • Okunma : 224
Richard Strauss Resim

(1864-1949) Ünlü Alman besteci Richard Georg Strauss Münih’te doğdu. Babası kornocu Franz Strauss’tu Müzik kuramı ve kompozisyon dersleri aldı: çocuk yaşta besteler yapmaya başladı. Çok geçmeden de başarılı bir kemancı ve gelecek için umut veren bir besteci oldu.

    21 yaşındayken Meiningen saray orkestrasının ikinci şefi olan Strauss, birkaç ay sonra ünlü Hans von Bülow’un yerine orkestra şefliğini üstlenmiş ve orkestranın repertuarındaki belli başlı yapıtların nasıl yönetileceğini öğrenmişti. Bu. orkestra şefi olarak uzun ve başarılı meslek yaşamının başlangıcı oldu Strauss Almanya da ve Avrupa nın önemli müzik merkezlerinde birçok orkestrayı yönetti.

    Besteci olarak ilk büyük başarısını 1889’da Weimar da, Don Juan adlı senfonik şiirinin ilk seslendirilişinden sonra kazandı. Don Juan., Strauss un 1889-99 arasında yazdığı yedi senfonik şiirden ilkiydi. Bu yapıtlar Strauss'un dönemin önde gelen bestecileri arasında yerini almasını sağladı Bunlar arasında eski bir Alman halk öyküsünden esinlenerek yazdığı Till Eulenspıegel’in Neşeli Maceraları (1894-95), Zerdüşt Böyle Dedi (1895-96) ve Kahraman Yaşamı (1898) adlı besteleri sayılabilir.

    1905’te konusunu Oscar Wilde’ın aynı adlı oyunundan alarak bestelediği Salome operası sahnelenince Strauss bir opera bestecisi olarak da yeteneğini kanıtladı. Bestelediği toplam 15 opera arasında belki de en tanınanı, Güllü Şövalye (1911) adlı, konusu 18. yüzyıldan alman opera buffa'dır (komik opera). Strauss’un öbür operaları arasında Ariadrıe Naksos'ta (1912), Gölgesi Olmayan Kadın (1919), Arabella (1933), Suskun Kadın (1935) ve Capriccio (1942) sayılabilir.

    1930'larm başlarında Almanya’da Adolf Hitler’in önderliğindeki Nazi iktidarı sırasında Strauss Devlet Müzik Dairesi Başkanlığı görevini kabul etti. 1935’ten sonra ise Naziler’le arası bozuldu. Yahudi olan Stefan Zweig’la çalışması yüzünden Almanya’da ve Salzburg’da orkestra yönetmesi yasaklandı. Gelini Yahudi olduğu için görevden çekilmeye zorlandı. II. Dünya Savaşı Strauss’u derinden etkiledi.

    Richard Strauss yaşlanıncaya kadar besteciliği ve orkestra şefliğini sürdürdü. Yaylı çalgılar için yazdığı Başkalaşımlar (1944-45) ve lirik Obua Konçertosu gibi en iyi bestelerinin bazılarını 80 yaşının üstündeyken yazdı. 1948’de soprano ve büyük bir orkestra için bestelediği Son Dört Şarkı'yı bitirdi. Richard Strauss 19. yüzyılın son romantik bestecisiydi.

Richard Strauss Resimleri