Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Robert Hooke

  • Okunma : 526

Robert Hooke, İngiliz astronomu ve matematikçisi (Freshwater, Wight adası 1635-Londra 1703). Oxford'da öğrenim gören Robert Hooke, Robert Boyle'un yardımcılığını yapıp, Krallık Derneği kurulunca derneğin deneyciliğine getirilerek, kararlaştırılan deneyleri yapmakla görevlendirildi. Astronomide Newton'la aşağı yukarı aynı zamanda güneş sisteminin yasalarını bulduysa da, kuramsal olarak temellendiremedi.

1655'te yayınladığı Micrography (Mikrografi) adlı yapıtında hem bilimsel gözlemlerde kullanılan ilk mikroskopu (kendi yapmıştı) tanıttı; hem de mikroorganizmalar, küfler, yosunlar, konusunda değerli bilgiler verdi. Hayvanbilimde, balansının iğnesini, yumuşakçaların dişlidilini, kuşların tüylerinin yapısını betimledi. 

Ayrıca bitkibilimde, bütün bitkilerde görülen bir yapıyı belirtmek için hücre sözcüğünü ilk olarak kullandı. Mekanikte, adını taşıyan gereçlerin direnç yasasını buldu ve çok geniş alanlarda kullanılan mekanizmalar yaptı; maşalı eşapmanı buldu. Sarmal zembereği Huygens'ten önce bulmuş olduğunu ileri sürdüyse de, buluşunun beratını almamış olduğu için, Huygens'in çalışması 1674'te yayınlanınca aralarında uzun süren bir kalem tartışması çıktı. Astronomide, göstergesi olan ilk çarklı barometreyi buldu. Işık girişimleriyle ilgili bir kuram ileri sürdü. 1696'dan sonra zaten zayıf olan sağlığı iyice bozuldu ve hastalık yüzünden ömrünün son yıllarını para sıkıntısı içinde geçirdi.