Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Robert Schumann

  • Okunma : 221
Robert Schumann Resim

(1810-1856). Alman besteci Robert Alexander Schumann 19. Yüzyıl Alman Romantik müzik akımının önde gelen temsilcilerindendir. Senfoni, oda müziği, vokal müzik gibi çeşitli türlerde yapıtlar veren sanatçı en çok piyano için yazdığı konçertolarıyla ve şarkılarıyla (lied) tanınır. Schumann’ın müziğinde bazen alışılmamış konular yer alır. Sözgelimi piyano için bestelediği Kreisleriana'da (1838) Kreisler adlı bir müzikçinin ruhsal sorunlarını, Karnaval (1835) adlı piyano dizisinde ise bir maskeli baloda eğlenen kişileri işler.

    Almanya’nın Saksonya bölgesinde, Zwickau’da doğan Schumann’ın babası kitapçıydı. Sanatçının küçük yaşlarda felsefeye ve edebiyata duyduğu ilgi yaşamı boyunca sürdü. Gençlik yıllarında birçok şiir ve öykü yazdı. Ama asıl ilgi alanı müzikti. Altı yaşında piyano çalmaya, 12 yaşında beste yapmaya başladı. Babası öldükten sonra annesinin isteği üzerine bir süre hukuk öğrenimi gördüyse de, ünlü müzik öğretmeni Friedrich Wieck’le tanışınca öğrenimini yarım bıraktı ve kendini bütünüyle müziğe adadı. Schumann 1834’te arkadaşlarıyla birlikte Neue Zeitschrift für Musik (“Yeni Müzik Dergisi”) adlı bir dergi çıkarmaya başladı ve kısa sürede Avrupa’nın önde gelen müzik eleştirmenlerinden biri oldu. Frederic Chopin’in dehasını çok önceden fark eden ve genç Brahms’ı müzik dünyasına tanıtan odur.

    Schumann 1829-32 arasında aralıklı olarak Friedrich Wieck’ten ders aldı. Friedrich Wieck’in kızı Clara yetenekli bir piyanistti. Beş yaşında piyanoya başlamış, 15-16 yaşlarında üstün yeteneğini Avrupa’nın çeşitli kentlerinde verdiği konserlerle kanıtlamıştı. Clara’ya âşık olan Schumann onunla evlenmek istedi. Ama, kızının yeteneğini köreltmek istemeyen babası bir türlü razı olmuyordu. Yıllarca süren bir mücadeleden sonra 1840’ta evlenebildiler.

    Sanatçı 1840’tan sonra en verimli dönemini yaşadı. 19. yüzyılın olduğu kadar günümüzün de en güzel ve yetkin konçertolarından sayılan La Minör Piyano Konçertosu’nu o dönemde besteledi. Piyano için bestelediği öteki önemli yapıtları Kelebekler (1832) adlı vals dizisi, Çocuk Sahneleri (1838). Alman şair Heinrich Heine’nin şiirleri üzerine bestelediği Şairin Aşkı (1840) adlı bir dizi şarkı, keman, viyola, viyolonsel ve piyano için yazdığı Mi Bemol Majör Piyano Beşlisi (1842) ve İlkbahar Senfonisi adıyla da bilinen Si Bemol Majör Birinci Senfoni’dir (1841). Schumann’ın müziği bazen coşkulu ve sert, bazen de yumuşak ve son derece duyguludur. Geleneksel biçim anlayışının dışına çıkarak özellikle piyano müziğine önemli ifade yenilikleri kazandırmıştır.

    Schumann’ın yaşamı çeşitli güçlükler ve ruhsal sarsıntılar içinde geçti. 1833’te çok sevdiği kız kardeşini yitirdi. Mutlu başlayan evliliğinin dördüncü yılında ruhsal sıkıntılar baş gösterdi. Kendini öldürmeye kalkması üzerine yaşamının son iki yılını Bonn yakınlarındaki Endenich’te bir akıl hastanesinde geçirdi. Ölümünden sonra, o dönemde Avrupa’nın en başarılı piyanistlerinden biri olan Clara Schumann sanatçının yapıtlarını sık sık resitallerinde seslendirdi.

Robert Schumann Resimleri