Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Saint Lawrence Irmağı

  • Okunma : 231
Saint Lawrence Irmağı Resim

Saint Lawrence Irmağı, Kanada ve ABD topraklarında yer alan Büyük Göller Yöresi’ni denize bağlayan tek ırmaktır. St. Lawrence İrmağı (St. “Aziz” anlamına gelen Saint sözcüğünün kısaltmasıdır) Ontario Gölü'nün kuzeydoğusundan başlar ve 1.120 km boyunca, St. Lawrence Körfezi'ne kadar uzanır. Ontario'dan yaklaşık 185 km ötede ABD ile Kanada arasındaki sınırı oluşturan St. Lawrence, Kanada’nın ikinci en uzun ırmağıdır.

    St. Lawrence Irmağı ile birlikte Büyük Göller’i de içine alan St. Lawrence Suyolu, Kuzey Amerika’nın en önemli suyoludur. 3.690 km boyunca uzanan suyolunun yaklaşık yarısını Büyük Göller oluşturur. Kanallar, kanal-havuzlar, derinleştirilmiş akarsu yatakları ve doğal suyollarından oluşan bu sistem, büyük gemilerin Ouebec ve Montreal’e ulaşabilmesini, daha küçük gemilerin ise Büyük Göller üzerindeki Toronto, Hamilton, Buffalo, Detroit, Chicago, Milvvaukee, Duluth ve Superior gibi daha içerilerdeki göl limanlarına kadar gidebilmesini sağlar.

    St. Lawrence Irmağı, Ontario Gölü ile Atlas Okyanusu arasında eğimle akarak 75 metre alçalır. Bu alçalmanın 69 metresi ırmağın Montreal’e kadar olan 270 kilometrelik oldukça kısa ve düz bölümünde yer alır. Bu nedenle bu bölgede ırmak çok hızlı akar. Bu hızlı akışı engellemek ve gemilerin Montreal’den sonra da ırmağı kullanabilmesini sağlamak için yapılan kanallar ve kanal-havuzlar 1908’de tamamlandı. Ama 4 metre derinliğinde açılan bu kanallar ve küçük kanal-havuzlar büyük gemiler için yeterli olamadı. 1954’te Kanada ve ABD daha derin kanallar ve büyük havuzlar yapmak için birlikte çalışmaya başladılar. Ayrıca elektrik üretmek için büyük barajlar da kurdular.

    Yapımı 1959’da tamamlanan St. Lawrence Suyolu’nda kanalların derinliği en az 8 metredir. Boyu 220 metreye, eni ise 23 metreye kadar olan teknelerin yararlanabildiği bu suyolunu kullanan gemiler bakım ve işletim giderlerini karşılamak üzere bir ücret öder. Suyolu kış aylarında kullanılamaz, çünkü Büyük Göller ve ırmak limanları aralık ortalarında donar, St. Lawrence Körfezi ise nisana kadar buzlarla örtülü kalır. Kanada’da St. Lawrence Irmağı’nın büyük bölümü Quebec eyaleti sınırları içindedir. Irmak hayvancılık, kâğıt üretimi ve ahşap işlerinin yapıldığı, ülkenin önde gelen tarım ve sanayi bölgesi olan St. Lawrence vadisi boyunca akar.

Saint Lawrence Irmağı Resimleri