Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Shenyang

  • Okunma : 215
Shenyang Resim

Shenyang, Çin’in kuzeydoğusunda, Mançurya olarak bilinen bölgedeki Liaoning ilinin başkentidir. 3.412.000 (1988) nüfuslu Shenyang ya da Şenyang, Mançurya’nın en büyük kentidir.

    Bir demiryolu merkezi ve büyük bir sanayi kenti olan Shenyang’da uçak, makine, metal, dokuma ve besin sanayileri vardır. Mançurya’nın önde gelen kültür ve eğitim merkezi olan kentte birçok güzel müze bulunur.

    Shenyang’ın dar sokaklı eski iç kentinde bulunan birçok tarihi yapı arasında, 1625-37 döneminde yapılmış olan imparatorluk sarayı da vardır. Öbür ünlü anıtlar arasında, Mançu imparatorlarına ait imparatorluk mezarları bulunur. Kentte Ruslar’ın yaptığı bir bölüm ile Japonlar’ın yaptığı modern sanayi ve yerleşim bölgeleri vardır. Shenyang bölgesinde yazlar ılık geçer, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 24°C’dir. Kışlar soğuktur; ocak ayı sıcaklık ortalaması — 13°C’dir. Yıllık ortalama yağışın 660 mm olduğu bölge genellikle yazın yağış alır.

    2.000 yıl önce kurulmuş olan kent 10. yüzyılda Shen adlı işlek bir ticaret merkezi olmuş, daha sonra Shenyang adını almıştır. 17. yüzyıl başlarında Mukden adıyla Mançular’ın başkenti olan kent, 1644’te Mançular’ın başkenti Pekin’e (Beijing) taşımasından sonra da 250 yıl süreyle ikinci başkent olarak kalmıştır.

    Mukden bölgedeki Rus-Japon rekabetinden büyük zarar görmüştür. 1890’larda bir Rus askeri üssü olan kent 1904-05 Rus-Japon Savaşı’nda büyük bir çarpışmaya sahne oldu. 1920’lerde Çinliler’in denetimine giren kent 1931-45 arasında yeniden Japonlar’ın eline geçti. Çin’de komünistlerin yönetime gelmesinden sonra 1950’de kentin adı yeniden Shenyang olarak değiştirildi.

Shenyang Resimleri