Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sierra Nevada

  • Okunma : 234
Sierra Nevada Resim

Sierra Nevada, İspanyolca’ da “karlı sıradağlar” anlamına gelir. Hem İspanya’da, hem ABD’de bu adla bilinen dağlar vardır. İspanyol Sierra Nevada’sı Akdeniz kıyısı yakınında, Granada ilindedir ve denizden görülebilir. Bu sıradağlar arasında, İspanya anakarasının en yüksek tepesi olan 3.478 metre yüksekliğindeki Cerro de Mulhacen yer alır. Sierra Nevada’da ayrıca, Avrupa’nın en güneyinde olma özelliği taşıyan küçük bir buzul vardır. California eyaletinde bulunan Sierra Nevada ise ABD’nin en yüksek sıradağlarındandır. Whitney Dağı’nm yüksekliği 4.418 metredir, öbür doruklar da genellikle 4.000 metrenin üstündedir. Sierra Nevada yaklaşık 645 km uzunluğunda ve 65-130 km genişliğindedir. Batısında Sacramento ve San Joaquin ırmaklarının suladığı bereketli bir vadi, doğusunda ise kıraç Büyük Havza vardır. Sıradağların en yüksek dorukları doğudadır. Dağların güney
ucunda Mojave Çölü yer alır. Kuzeyinde ise Kaskad Dağları uzanır.

    Sierra Nevada’nın batısında, Sacramento-San Joaquin vadisine akarak bu iki ırmağa katılan akarsuların aşındırdığı derin kanyonlar bulunur. Kuzey Amerika’nın en derin vadisi olan 2.400 metre derinlikteki Kings Kanyonu bunlardan biridir. Granit yamaçlı sarp Yosemite vadisi 1.200-1.800 metre derinliktedir. Yosemite Çağlayanı, Bridalveil Çağlayanı ve başka ünlü çağlayanlar bu kanyonların
yamaçlarından dökülür. Güzel görünümlü Tahoe Gölü’nün bir bölümü Sierra Nevada’nın içinde kalır.

    Sierra Nevada çok az geçit verir. Bunlardan ikisi deniz düzeyinin 2.000 metre üzerindedir. Kıyıdaki San Francisco’dan doğuya, iç kesimlere giden demiryolları bu geçitlerden geçer. Ayrıca karayollarıyla aşılan birkaç yüksek geçit vardır.

    Sierra Nevada’nın batı yamaçlarında Sequoia, Kings Kanyonu ve Yosemite adlı üç ulusal park yer alır. Bu üç parkta da dünyanın en büyük ve en yaşlı canlılarından sayılan sekoya ağaçlarının bulunduğu korular vardır.

    Yosemite vadisinde Avrupalı kâşiflerin gelişinden önce Yerliler’in yaşadığı 40 kadar köy vardı. Buradaki Yerliler’e Mivoklar deniyordu. Yosemite adı Mivoklar’ın Amerika boz ayısına verdikleri uyumati adından gelir.

    Buzul Çağı boyunca yoğun kar yağışı Sierra Nevada’nın yüksek bölümlerinin buzla örtülmesine
yol açtı. Büyük buzullar vadilerden geçerek batıya doğru yol alırken onları daha da derinleştirdi. Günümüzde yalnızca dağların yüksek kesimlerinde küçük buzullar bulunmaktadır.

    Çok uzun zaman önce akarsularca taşman ve bir ölçüde lav akıntılarıyla örtülen altınlı çakıllar, 1849’da yaşanan “Altına Hücum” sırasında pek çok insanın bölgeye akın etmesine yol açmıştı.

Sierra Nevada Resimleri