Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Singapur

  • Okunma : 281
Singapur Resim

Singapur, Malakka Yarımadası’nın güney ucunda, 50 adacıktan oluşan bağımsız bir ada cumhuriyetidir. Başkent Singapur’un anakent alanı Singapur Adası’yla örtüştüğünden, bir kent devleti olarak anılır. Johor Boğazı üzerindeki bir kara ve demiryolu köprüsüyle anakaraya bağlanır. Adanın uzunluğu 42 km, genişliği ise 22,5 kilometredir. Kıyıda mangrov bataklıkları vardır. İç kesimler engebelidir. Ekvatorun sadece 145 km kuzeyinde olduğu için iklimi sıcak ve nemlidir. Buna karşılık denizden esen rüzgârlar havayı serinletir.

    Adanın tümünde uygulanan planlı bir bayındırlık hareketi kapsamında, eski mahalleler ortadan kaldırılarak çok katlı konutlar, okullar, sağlık kurumlan ve alışveriş merkezlerinin yer aldığı modern siteler yapılmıştır. Bedok, Toa Payoh, Queenstown ve Woodlands yeni kurulan kentlerden bazılarıdır. Ülkenin eskiden beri çiftçilik yapılan toprakları giderek azalırken bazı yerlerde hâlâ bostanlara ve domuz çiftliklerine rastlanmaktadır.

    Singapur’da yaşayan Çinliler nüfusun yüzde 77’sini oluşturur. Malaylar yüzde 15, Hintliler yüzde 6 ve öteki azınlıklar yüzde 2’dir. Budacılık, Konfüçyüsçülük, Taoculuk, Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Hindu dininden başka çeşitli inançlar da yaygınlık kazanmıştır.

    Turizmin giderek geliştiği Singapur’da yakın zamanda çok sayıda modern otel yapılmıştır.

    Başkent Singapur Güneydoğu Asya’nın en büyük limanı ve doğu ile batı ticaretinin
başlıca birleşme noktalarından biridir. Singapur limanında yüklenen başlıca mallar petrol, kauçuk, kereste ve baharattır. Dışarıdan ise makine, dokuma ve pirinç satın alınır. Dünya çapında bir ulaşım ve iletişim merkezi olan Singapur, bankacılık merkezi olarak da önem kazanmaktadır. Çok sayıda Çinli’nin yaşadığı Çin Mahallesi yüksek yapıların ve otellerin bulunduğu kent merkezinden çok uzakta değildir. Buradaki dar sokaklarda yer alan ve altı dükkân, üstü ev olan yapılar, uzun ve dikey reklam panoları, üst katların pencerelerinden sopalarla dışarı sarkıtılan çamaşırlarıyla ilgi çekicidir.

    Dokların dışındaki fabrikalarda kumaş, mobilya, tuğla, yiyecek maddeleri, petrokimya ürünleri, plastik eşya, çelik çubuk ve boru üretilir. Gemi yapım ve onarım tesisleri gelişmektedir. Bunun yanında konut yapımı, eğitim, sağlık ve çevre hizmetlerini geliştirici çalışmalar sürdürülmektedir. Ülke nüfusunun dörtte birinden daha fazlası 15 yaşın altında olduğu için eğitime özel bir önem verilir.

Tarih

“Aslanlar Kenti” anlamına gelen Singapur, Şrivicaya Krallığı (7.-14. yüzyıl) zamanında Tumasik adında bir limandı. Hintliler’in, Cavalılar’ın ve Siyamlı korsanların saldırısına uğrayan ada, daha sonra Johor Sultanlığının mülkü oldu. 16. yüzyılda Portekizliler’in, 17. yüzyılda da Hollandalılar’ın egemenliğine girdi. İngiliz Doğu Hint Kumpanyası yöneticilerinden Sir Thomas Stamford Raffles 1819’da Johor Sultam’ndan Singapur limanında bir yerleşme kurmak için yetki aldı. Singapur 1867’de Penang, Malakka ve Labuan’ın da içinde bulunduğu Boğaz Kolonileri’nin yönetim merkezi oldu. Çok geçmeden de İngiliz sömürgeciliğinin Güneydoğu Asya’daki ana merkezi durumuna geldi. 1920’lerde Malezya’yı da korumak amacıyla kuzeyinde büyük bir deniz üssü kuruldu. Japonlar II. Dünya Savaşı sırasında, Aralık 1941’de Malaya’ya kuzeyden girdiler ve Singapur’u işgal ettiler. 1945’te İngiltere’ye geri verilen Singapur, Boğaz Kolonileri’nin 1946’da dağılması üzerine yeniden İngiltere’nin sömürgesi durumuna geldi. 1959’da içişlerinde bağımsızlık kazandıysa da, 1963’te yeni kurulan Malezya Federasyonu’na katılarak Malezya’nın bir parçası oldu. Ne var ki, bu birlik Malaylar ve Çinliler arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden başarılı olamadı. Singapur 1965’te federasyondan ayrılarak tam bağımsızlığına kavuştu.

    1970’lerde başbakan Lee Kuan Yew’in önderliğinde gelişen bu küçük ülke öteki Asya devletlerinin tersine çok az hammaddeye sahiptir ve bu yüzden ekonomik etkinlikleri serbest limanına bağlı olarak gelişmektedir.

Singapur'a İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü : 618 km2.

Nüfus: 2.674.000 (1989).

Yönetim: Bağımsız cumhuriyet, İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi.

Başkent: Singapur.

Doğal Yapı: Alçak tepelikli ada.

Dışarıya Satılan Başlıca Ürünler: Petrol ürünleri, makine, kauçuk ve kimyasal maddeler.

Singapur Resimleri