Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sir Charles Parsons

  • Okunma : 328
Sir Charles Parsons Resim

(1854-1931). İngiliz mühendis ve mucit Charles Algernon Parsons, buhar türbinlerini geliştirmesiyle tanınır. Rosse Kontu William Parsons’ın oğlu olan Charles Parsons, elektrik bölümünü yönettiği Gateshead’deki motor fabrikasına 1884’te ortak oldu. Elektrik üretecek bir dinamoyu döndürmek için yüksek hızlı bir buhar makinesi yapmaya girişen Parsons aynı yıl ilk başarılı buhar türbinini yaptı. 1889’da Newcastle upon Tyne’da kendi fabrikasını kurarak buhar türbinleri ve elektrik üreteçleri yapmaya başladı. Parsons buhar türbininin kendi buluşu olduğunu hiçbir zaman ileri sürmedi; ama verimli ve ekonomik buhar türbinleri yapımında karşılaşılan tüm engel ve zorlukları ortadan kaldıran buluşlar gerçekleştirdi. Buhar türbini yapımında karşılaşılan başlıca zorluk şuydu: Hızla püskürtülen buhar bir milin çevresine dizilmiş olan türbin kanatlarını döndürüyordu; ama bunun için kullanılan buharın büyük bir bölümü boşa harcanıyordu. Parsons gerçekleştirdiği düzenlemeyle, püskürtülen buharın türbin kanatlarını döndürdükten sonra toplanıp aynı milin üzerinde bulunan başka bir kanat sırasına gönderilebilmesini sağladı. Böylece buhar gücü tümüyle tükenene kadar türbinin döndürülmesinde kullanılabiliyordu.

    Bir buhar türbinin en ekonomik kullanımı, türbin kanatlarının hızı bunları döndüren buhar akımının hızının yarısı kadar olduğu zaman sağlanır. 14 atmosfer basınçlı bir kazandan çıkan buharın hızı yaklaşık olarak saatte 3.000 kilometredir. Bu durumda türbin kanatlarının dönüş hızı saatte 1.500 km olmalıdır. Küçük bir türbinin kanatlarının bu hıza ulaşması için türbin çok hızlı dönmelidir. Bu nedenle Parsons’ın türbini ya büyük boyutlarda yapılırsa ya da yüksek hızlı makinelerin çalıştırılmasında kullanılırsa en iyi sonucu verir. Buhar türbininin ilk önemli kullanım alanı elektrik santrallarındaki dinamoların döndürülmesi oldu. Parsons’ın buhar türbiniyle işleyen Turbinia gemisi, 1897’de yapılan donanma denetlemelerinde demirlemiş savaş gemileri arasına saatte 34 deniz mili gibi, o güne göre çok büyük bir hızla girip çıkarak heyecan verici bir gösteri yaptı.

    Parsons 1910’da, hızla dönen bir türbinin düşük hızlı bir motoru çalıştırmasına olanak veren hız azaltıcı dişli çarkları geliştirdi. Parsons’un öbür buluşları arasında, ışıldaklar için özel aynalar ile teleskop, dürbün ve başka optik aygıtlar için mercek yapma yöntemleri vardır.

Sir Charles Parsons Resimleri