Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sir Cyril Norman Hinshelwood

  • Okunma : 515

Sir Cyril Norman Hinshelwood, İngiliz kimyacısı (Londra 1897-ay.y. 1967). Oxford Balliol College'ı bitiren (1920) Sir Cyril Norman Hinshelwood, Oxford Trinity College'da ders verdi (1921-1937). Krallık Derneği üyeliğine getirilip (1929), Londra Kimya Kurumu başkanlığında bulundu (1936-1948). Londra İmperial College'da araştırmacı profesörlüğe atandı (1964).

Sir Cyril Norman Hinshelwood, oksijen ile hidrojenin birleşerek suyu oluşturmaları olayını açıkladı. Tepkimenin hızı ve kinetiği üstünde çalışarak basit görünen tepkimenin ayrıntılarını ortaya koydu: Hidrojen molekülü hidrojen atomuna bölünür; bir hidrojen atomu, bir oksijen molekülüyle birleşerek bir hidroksil atomu oluşturur ve bir oksijen atomu açığa çıkar; bu zincirleme tepkime, bütün hidrojen ve oksijenlerin birleşmesi bitene kadar sürer. 

Yüksek basınç ve sıcaklığın, normal koşullarda, moleküllerin birleşerek oluşturduğu zincirleme tepkimenin hızını etkilediğini ve patlamaya yol açtığını kanıtladı (hidrojen ve oksijen birleşmesinin temel bir kimyasal tepkime olarak benimsenmesinden sonra, öbür kimyasal tepkimeleri açıklamak kolaylaştı). Bu araştırmasını tamamladıktan sonra, bakteri çalışmaları için geliştirdiği inorganik kimya araştırmalarından yararlanarak, bakterilerin zaman içinde antibiyotiklere karşı direnç kazandıklarını ortaya koydu. 1956'da Nobel Kimya Ödülü'nü Rus kimyacısı Nikolay N. Semyonov'la paylaştı.