Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sir James Chadwick

  • Okunma : 225
Sir James Chadwick Resim

(1891-1974), atom çekirdeğindeki parçacıklardan nötronu keşfeden İngiliz fizikçi ve eğitimcidir. Chadwick ’in bu buluşu çekirdek bölünmesinin, atom enerjisinden yararlanmanın, atom ve hidrojen bombalarının yapımının yolunu açmıştır.

    Chadwick İngiltere’de Manchester’de doğdu. Manchester ve Cambridge üniversitelerinde, sonra da Berlin’de, radyasyon ölçme aletini bulan Hans Geiger’in yanında eğitim gördü.

    1923’te Cambridge’teki Cavendish Laboratuvarı’nda yardımcı araştırma yönetmeni olan Chadvvick 1927’de, İngiltere’de bilim adamlarınca kurulmuş en eski derneklerden olan Kraliyet Derneği (Royal Society) üyeliğine kabul edildi. 1932’de nötronun varlığını kanıtladı ve bilimsel araştırma dalında Hughes Madalyası aldı. 1935’te Liverpool Üniversitesi’ne fizik profesörü olarak atandı. Aynı yıl fizik dalında Nobel Ödülü’nü kazanan Chadvvick’e 1945’te “sir” unvanı verildi. Chadwick, Ernest Rutherford ve Charles Ellis’le birlikte, ünlü Radiations from Radioactive Substarıces (1930; “Radyoaktif Maddelerin Işınımı”) kitabını yazmıştır

Sir James Chadwick Resimleri