Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Su Samuru

  • Okunma : 229
Su Samuru Resim

Su samurları gerçek samurlar gibi sansargiller (Mustelidae familyası) arasında yer almakla birlikte, ayrı
bir altfamilyada toplanan etçil memelilerdir. Akarsu boylarında ve bazen deniz kıyılarında yaşayan bu hayvanlar Avrasya, Afrika ve Amerika’ya yayılmıştır. Yalnız geceleri avlanmaya çıktıklarından ender olarak görülürler.

    Su samurlarının başı küçük, boynu kaim, gövdesi uzundur. Bacakları kısa, parmakları yüzmeyi kolaylaştıracak biçimde perdelidir. Genellikle 1 metre dolayında olan toplam uzunluklarının yaklaşık yarısını, gövdeye bağlandığı bölümde iyice kalın olan kaslı kuyruk oluşturur. Uzun tüylü kahverengi postlarının iç örtü tüyleri sık ve incedir. Yüzeye hiç çıkmadan 400 metre kadar yüzebilir, seyrek olarak karaya çıktıklarında bir insandan daha hızlı koşabilirler.

    Su samurunun ot ve yapraklarla döşediği yuvası akarsu kıyılarındaki ya da ağaç diplerindeki oyuklarda bulunur. Balıklan, yumuşakçaları, kurbağaları ve tavşan gibi küçük memelileri yerler. Leşle de beslendikleri olur. Dişiler genellikle bahar aylarında 1-3 yavru doğurur, eşlerini ve yavrularını yumuşak bir ıslık sesiyle çağırırlar.

    Su samurları çok iyi yüzer ve dalar. Suyun içinde kıvrıla kıvrıla hareket eder ve taklalar atarlar. Hemen hemen tüm öbür hayvanların tersine erişkin evrelerinde de oynamayı severler. Otlar arasında oynaşır, ırmağa inen yamaçlarda ve karda kayar, suya attıkları taşları yakalamak için dalarlar. Su samurlan zeki, sokulgan ve çok meraklı hayvanlardır. Yavruyken bakım altına alınırlarsa kolayca eğitilebilirler. En tanınmış türlerinden Eski dünya su samuru ya da bayağı su samuru (Lutra lutra) Avrasya ve Kuzey Afrika’daki ırmaklarda yaşar. Türkiye’nin büyük akarsularında da görülür.

    Kuzey Amerika’nın batı kıyıları açıklarında yaşayan deniz susamuru (Enhydra lutris) ırmak su samurlarından daha iri yapılı, daha koyu renklidir. Kürkü çok değerli olduğundan kırıma uğratılmış ve iyice azalmıştır. Ama yoğun koruma çalışmaları sayesinde yok olmaktan kurtulan bu tür yavaş yavaş çoğalmaktadır.
Deniz su samuru balık yerine midye, istiridye ve yengeç gibi deniz hayvanlarıyla beslenir. Sık sık göğsünün üstüne yassı bir taş koyarak sırtüstü yüzer ve kabuklu hayvanları bu taşa vurup kırarak yer. Dev su samuru
(Pterorıura brasiliensis) kuyruğuyla birlikte 2,2 metre uzunluğa erişen ve son derece az rastlanan bir Güney Amerika türüdür.

Su Samuru Resimleri