Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sutton Hoo

  • Okunma : 215
Sutton Hoo Resim

Doğu İngiltere’de Suffolk’taki Sutton Hoo’da 1939’da yapılan bir kazıda eski Anglosakson krallardan biri anısına gömülmüş bir define bulundu. Definenin önemi, eski Sakson ustalarının üstün becerilerini ortaya koyan buluntuların zenginliği ve çeşitliliğinden ileri gelmektedir.

    Define toprağa gömülmüş bir teknenin içindeydi. Geminin tahtaları çoktan çürümüş ve yok olmuştu, ama kumda bıraktığı iz hâlâ duruyordu. Bu izden geminin, boyu 24 metreden fazla, kürekli bir tekne olduğu anlaşılmıştır. Teknelerin bu biçimde gömülmesi daha çok bir İsveç geleneğidir ve bu uygulamaya İngiltere’de oldukça ender rastlanır. Bu nedenle kralın İsveç soylularıyla bir ilgisi olduğu düşünülmektedir.

    Definede bulunan 41 parça altın ve hemen hemen aynı sayıdaki gümüş eşya arasında, üzeri grena (lâl) ve cam mozaiklerle bezeli bir dizi altın toka, içinde altın parçaları bulunan bir para çantası ve güzel bir gümüş kâse de vardır. Ayrıca üzerinde Yunanca yazılar bulunan gümüş kaşık, kâse ve kadehler ile Yakındoğu’dan geldiği anlaşılan bir tunç kâse, krallığın çok geniş bir alanda ticaret yaptığını gösterir. Teknede savaşçı krala ilişkin hiçbir kalıntı bulunamamıştır. Günümüzde British Museum’da sergilenen bu definedeki altın sikkelerden teknenin yaklaşık 7. yüzyıldan kaldığı anlaşılmaktadır.

Sutton Hoo Resimleri