Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Taypan

  • Okunma : 217
Taypan Resim

Taypan, Yeni Gine’nin güneyinde ve Avustralya’nın kuzeybatı kesiminde, en kurak alanlar dışında her yerde yaşayan zehirli bir yılandır. Gövdesi ince uzun ve kaygan, üst bölümleri genellikle kahverengi, alt bölümleri daha açık renkli ve turuncumsu lekelidir. Bazılarının uzunluğu 3,5 metreye ulaşabilir.

    Taypan (Oxyuranus scutellatus) genellikle gündüzleri dolaşmaya çıkarak keler, kuş, sıçan ve fare gibi küçük hayvanlan avlar. Kobraya akraba olan bu türün zehir dişleri, öbür familya üyelerinde olduğu gibi ağzının ön bölümünde yer alır. Zehir bezlerinin salgıladığı zehir, içi boş olan zehir dişlerinin deldiği deriden kurbanın içine yayılır. Zehrin felç ettiği hayvan taypan tarafından kolayca yutulur.

    Taypanlara pek sık rastlanmaz. Issız bölgelerde yaşar, insana saldırmaktansa kaçıp saklanmayı yeğlerler. Ama kovalandıklarında, kaçma olanağı bulamadıklannda ya da üstlerine basıldığında şimşek gibi saldırıp ısırabilirler.

    Taypanın kanı pıhtılaştıran bir madde içeren zehri, bilinen yılan zehirlerinin en güçlüleri arasında yer alır. İri yapısına bağlı olarak, salgıladığı zehir de çoktur. Sokması kısa sürede ölüme yol açabilir. 1955’te taypanın zehrini etkisizleştiren bir panzehir geliştirilmiştir. Ama bu panzehirin vakit geçirmeden kullanılması zorunludur.

Taypan Resimleri