Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tiziano

  • Okunma : 265
Tiziano Resim

(1488-1576). İtalyan ressam Tiziano Vecelli, Yüksek Rönesans döneminin önde gelen temsilcilerindendi ve Venedik Okulu’nun en büyük sanatçısıydı. Yaşadığı dönemde Avrupa’nın en ünlü resamı olan Tiziano İtalya’nın zengin ve soylu aileleri, krallar ve Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Karl (Şarlken) için birbirinden güzel resimler yaptı. Birbirinden oldukça farklı konulara ilgi duyan sanatçı dinsel, mitolojik konulu resimlerin yanı sıra çok sayıda portre yaptı; resimlerinde sıcak, parlak ve çarpıcı renkler kullandı. Tiziano ayrıca dinsel konulu resimlere yeni bir insan tipi kattı. Örneğin, Venedik’teki Santa Maria dei Frari Kilisesi’ndeki Pesaro Madorınası (1519-26) adlı resimde Hz. Meryem’i sevimli, doğal ve genç bir kadın, çocuk İsa’yı da annesini tekmeleyip duran, tombul bir bebek olarak son derece gerçekçi bir biçimde canlandırdı.

    Pieve di Cadore’de doğan ve daha küçük yaşta resim yeteneğini ortaya koyan Tiziano, öğrenim görmek üzere amcasının yanma Venedik’e gönderildi. Orada Giorgione ile Gentile ve Giovanni Bellini gibi ressamların atölyesinde çalıştı. Çıraklık döneminden sonraki ilk bağımsız işi Padova’da Scuola del Santo (Aziz Okulu) freskleriydi. 1513’te Venedik’e dönerek kendi atölyesini kurdu. Giovanni Bellini’nin ölümünden sonra onun yarım kalan işlerini bitirmekle görevlendirildi. Santa Maria dei Frari Kilisesi için yaptığı Meryem’in Göğe Çıkışı (1516-18) adlı resimden sonra, Tiziano yetiştiremeyeceği kadar çok sipariş aldı. Kilisenin altarı için yaptığı bu resimde, Hz. Meryem’i melekler tarafından cennete taşınırken gösteriyordu.

    Tiziano 40 yaşındayken ünü bütün Avrupa’ ya yayılmıştı. O yıllarda evlendi, iki oğlu ve biri sonradan ölen iki kızı oldu. Beş yıl süren evliliği karısının ölümüyle sonuçlandı.1530’da Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Karl’ın çağrısı üzerine Bologna’ya gitti ve orada saray ressamlığına atandı. O yıllarda imparatorun, prenslerin ve saraydaki soyluların portrelerini yaptı, çeşitli unvanlarla ödüllendirildi.

    Sonraki yıllarda aldığı çağrılar üzerine İtalya’nın çeşitli yerlerini dolaştı. Papa III. Paulus'un ve İspanya Kralı II. Felipe’nin portrelerini yaptı. Tiziano 1550’den sonra Venedik'ten ayrılmadı. Kısa bir süre için, doğduğu yer olan Pieve di Cadore’ye giderek oradaki kiliseye Dikenli Taçlı İsa (1546-50) adlı resmi yaptı. Yaşamının sonuna kadar resim yapmayı sürdüren Tiziano resim tarihinin en verimli sanatçılarından biriydi. Venedik’te vebadan öldü. Mezarı Santa Maria dei Frari Kilisesi’ndedir.

    Tiziano'nun bugün dünyanın en büyük müze ve galerilerinde sergilenen başlıca yapıtları Baccus ve Ariadne (1523), Urbino Veniisii (1538), V. Karl'ın Adı Portresi (1548), Venüs ve Adonis (yaklaşık 1560), Aynalı Venüs (1550-55), Europanın Kaçırılırı (1559-62) ve Pieta dır (1576).

Tiziano Resimleri