Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Turna Balığı

  • Okunma : 281
Turna Balığı Resim

Turna balıkları Avrasya ve Kuzey Amerika’daki tatlı sularda yaşar. Başta Baltık Denizi olm ak üzere az tuzlu sularda da bulunurlar.

    Turna balıklarının iri ve korkutucu ağızlan keskin dişlerle donanmıştır. Üst bölümleri koyu yeşilimsi, yanlan daha açık yeşil üzerine genellikle açık renk benekli ve dalgalı çizgilidir. Sırt yüzgeci kuyruk yüzgecine çok yakındır. Sırt, anüs, kuyruk yüzgeçlerinde koyu renk benekler ve çizgiler bulunur.

    Uzunluğu yaklaşık 20 santim etreye kadar olan küçük turnabalıkları karidese benzer hayvanlarla beslenir. Daha irileri balıkların yanı sıra kurbağaları, su kuşlarını ve küçük memelileri de yer. Turnabalıkları yalnız yaşar. Akarsu ya da göllerde seçtikleri yaşama ortamlarını türdeşlerine karşı savunurlar. Turnabalığı avlanırken olduğu yerde hareketsiz kalır ve yeterince yaklaşan kurbanının üstüne ok gibi fırlar. Gövdesinden kaptığı avını başından başlayarak yutabilm ek için ağzında ustaca çevirir.

    Alabalık ve som bahklarının bol bulunduğu göl ve ırmaklarda ağlar ve dalyanlarla avlandıklarından turna balıklarına az rastlanır. Coğrafi dağılımı çok geniş olan bayağı turna balığı (Esox lucius) yaklaşık 1,5 metre uzunluğa ve 21 kg ağırlığa erişebilir. Bu tür Türkiye’nin birçok akarsu ve gölünde yaşamaktadır.

    Turna balıkları ilkbahar başlarında sığlıklara gelerek su bitkileri arasına yumurta döker. İri bir dişinin döktüğü yumurta sayısı 500 bini bulur. Yumurtalar 10-21 gün içinde çatlar ve yavrular bir süre karınlarının altındaki keselerde taşıdıkları yum urta sarısıyla beslenirler.

    Turna balıklarının kendi iriliklerine yakın balıkları yuttukları söylenmektedir. Bazı kaynaklarda, 3 kg ağırlığındaki bir turnabalığının kendi iriliğine çok yakın bir sombalığını üç günde yuttuğu yer almaktadır.

    Kuzey Amerika’da yaşayan m askinonge (Esox masquinongy), 1,8 metreye ulaşan uzunluğu ve yaklaşık 36 kg ağırlığıyla en iri turnabalığı türüdür.

Turna Balığı Resimleri