Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Umman

  • Okunma : 313
Umman Resim

Umman, Arabistan Yarımadası’nın güneydoğusunda yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Basra ve Umman körfezlerine, doğuda Umman Denizi’ne kıyısı olan Umman, güneybatıda Yemen, batıda Suudi Arabistan, kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri ile çevrilidir. Ülkenin resmi adı Umman Sultanlığı’dır.

    Kuzeyde, dar kıyı ovasına paralel sıradağlar yükselir. Yüksekliği Ahdar Dağı’nda 3.000 metreyi bulan bu dağların iç kesimleri giderek alçak bir yaylaya dönüşür. Yayladan sonra ülkenin yüzde 75’ini kaplayan çöller başlar. Umman'ın iklimi genellikle sıcak ve kuraktır. Yaz musonları dağlara bol yağış getirir. Kuzey ve doğudaki verimli kıyı ovalarında hurma, şekerkamışı, nar ve misketlimonu, güney kıyısındaysa yüzyıllardan beri Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerine satılan bir ticaret ürünü olan akgünlük yetiştirilir. Keçi, koyun ve sığır beslenir. Yük hayvanı olarak develerden yararlanılır. Bütün kıyılarda balıkçılık yapılır. Dışarıya hurma, misketlimonu, akgünlük ve bir miktar sebze satılır. 1960’larda bulunan petrol ülke ekonomisinde olumlu değişikliklere neden olmuş, petrolden elde edilen gelirle ülkede, başta başkent Maskat olmak üzere, kalkınma yolunda adımlar atılmıştır. Ne var ki, özellikle siyasal sorunlar yüzünden Um m an’ın ekonomik gelişmesi öteki petrol üreticisi ülkelere oranla daha yavaş yürümektedir.

    Umman Sultanlığı adından da anlaşılacağı gibi bir sultan tarafından mutlak krallıkla yönetilir. Umman’da yazılı bir anayasa, siyasal partiler ve yasama meclisi yoktur. Sultan kendi seçtiği üyelerden oluşan bir kabinenin başı olarak hükümet başkanlığını da yürütür. 1981’de de gene sultanın seçtiği bir danışma meclisi kurulmuştur. Umman’m siyasal ve hukuksal sisteminin temel kaynağı İslam hukuku olan şeriattır. 7. yüzyıldan beri İslam dininin benimsenmiş olduğu bu ülkede Allah’ tan kaynaklandığı kabul edilen ilke, kural ve yargılar geçerlidir.

    Umman nüfusunun yüzde 80’e yakınını Araplar oluşturur. En büyük azınlık topluluğu Hintliler’dir (yüzde 15). Öteki azınlıklar PakistanlIlar ve Doğu Afrikalı Siyahlar’dır. Toplam nüfusun yüzde 90’ı kırsal kesimde yaşar. Bunların bir bölümü göçebe hayvancılıkla geçinir. Umman’da petrol sanayisinde Avrupalı uzmanlar ve Asyalı göçmen işçiler de çalışır. Umman’da resmi dil Arapça’dır.

Umman'a İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 300.000 km2.

Nüfus: 1.422.000 (1989).

Yönetim: Mutlak krallık; atama yolu ile oluşturulmuş bir danışma meclisi de vardır.

Başkent: Maskat.

Doğal Yapı: Ülke genellikle çöllerle kaplıdır. Kıyıya paralel Hacar Dağları başlıca doğal engeli oluşturur.

Başlıca Ürünler: Petrol; balık, hurma, muz; bakır.

Önemli Kentler: Maskat, Matrah, Nezve.

Eğitim: 1970'te yalnızca üç olan ilkokul sayısı 1989'da 300'e çıktı. 1986'da ilk üniversite açıldı.

Umman Resimleri