Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Varanasi

  • Okunma : 219
Varanasi Resim

Hindistan ’da Ganj Irmağı kıyısında kurulu olan Varanasi ya da Benares, Hindular’ın yedi kutsal kentinden biridir.

    Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Varanasi, Ganj’ın çizdiği uzun bir kıvrımın dış kenarında yer alır. Irmağın dik eğimli sol yakasında, setler üzerinde tapmak ve saraylar yükselir, taş duvarlarla çevrili su kıyısı boyunca oyma taş rıhtımlar vardır. Irmağın taraçalı kıyılarındaki iskeleler ve basamaklar gat adıyla bilinir.

    Varanasi, her Hindu’nun yaşamında en az bir kere gelmek ve olanak olursa ölmek istediği bir kenttir. Bu yüzden bazı gatların üzerinde ölüleri yakmak için, şenlik ateşlerindeki gibi odun yığınları bulunur. Her yıl 1 milyondan fazla Hindu hacı, kutsal ırmakta yıkanarak günahlarından arınmak için Varanasi’ye gelir.

    Gatlardan yukarı doğru kentin içine giden caddeler o kadar dardır ki, bir at arabası bile geçemez. Tanrı, insan ve hayvan motifleriyle bezenmiş olan evler çoğu kez koyu kırmızıya boyanmıştır. Bu evler, sayıları 1.500’ü bulan ve bazılarında kutsal maymunlar barınan küçük Hindu tapınaklarından daha yüksektir. Kentteki en önemli Hindu tapmağı tanrı Şiva için yapılmış olan Vişvanatha’dır. En görkemli yapı ise Hint-Türk İmparatoru Evrengzib’in yaptırdığı Mescid-i Cuma’dır. Eskiçağlardan beri önemli bir öğrenim merkezi olan Varanasi’de Hindistan’ın en saygın yükseköğretim kurumlanndan biri olan Benares Hindu Üniversitesinden başka bir de Sanskrit Üniversitesi vardır.

    Varanasi’nin pirinç eşyaları, özellikle de bilezikleri eskiden beri dünyaca ünlüdür; ama günümüzde başlıca sanayi dalları altın ve gümüş işlemeli brokar ve ipekli kumaşlar, tahta oyuncak, cam ve fildişi takılardır. Varanasi’nin nüfusu 708.647’dir (1981).

Varanasi Resimleri