Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Washington İrwing

  • Okunma : 546

Washington İrwing, ABD'li yazar (New York 1783-Sunnyside, New York eyaleti 1859). New York'ta hukuk öğrenimine başlayıp (1806), çok geçmeden edebiyata yönelen Washington İrwing, A Historyof New York By Diedrich Knickerbocker (Diedrich Knickerbocker'ın New York Tarihi, 1809) adlı, Hollanda'dan gelme göçmenlerin New York'taki yaşamlarını betimlediği yapıtıyla yergici yeteneğini ortaya koydu. 1815'te Londra'ya yerleşerek, on beş yıl süreyle İngiltere ve Avrupa'da yaşadı.

1815'te Sketch Book adı altında yayınladığı öyküleriyle büyük ün kazanıp, daha sonra yergi ve mizah yüklü kitaplar yayınladı: The Legend of Sleepy Hollow, Rip Van Winkle, Tales of a Traveller (Bir Yolcunun Öyküleri, 1824), vb. 1826'da İspanya'ya geçip, History of the Life and Voyages of Christopher Columbus (Kristof Kolomb'un Yaşamı ve Yolculukları 1828), A Chronicle of Granada (Granada Günlüğü, 1829), The Alhambra (Elhamra Sarayı, 1832) adlı kitaplarını yayınladıktan sonra. 1832'de ABD'ye döndü. A Tour on the Prairies (Prairies Bölgesinde Bir Gezi, 1835), The Adventures of Captain Bonneville (Kaptan Bonneville'in Serüvenleri. 1837), vb. kitaplarını yayınladıktan sonra, beş ciltlik The Life of Washington'u yazdı (Washington'un Yaşamı, 1855-1859 arasında yayınlandı).

Hıristiyanlığın kurucusu. Yaşamı konusundaki bilgiler pek açık olmayan İsa, hıristiyanlara göre tarihi kendinde toplayan bir varlıktır ve kelam onda beden haline girmiştir. Yaşamı konusundaki bilgiler, onunla aynı dönemde yaşamış ve ona inanmış kişilerin, özellikle de havarilerinin yapıtlarından sağlanmaktadır.

İncil'e göre İsa, Beytüllahim'de, Yusuf ile evli bakire Meryem'den dünyaya geldi. Celile'nin köylerinden birinde (Nasıra) odunculuk yapıp, İ.S. 27-28'e doğru havarilerinden vaftizci Yahya tarafından vaftiz edildi.

Roma imparatoru Tiberius'un iktidarının onbeşinci yılında, Yahudiye'de peygamber olarak ortaya çıktı. Yaklaşık otuz yaşlarında, "İncil" adını verdiği "mûjde"ye inananlara Tanrı'nın saltanatının başladığını açıklayıp, Celile ve Kudüs'te kendisinin son peygamber olduğunu bildirerek, uygulamaya başladığı öğretisini mucizelerle doğruladı (kırkbir mucize gösterdiği söylenir). İyileştirme gücü olduğuna inanıldığından çevresinde büyük bölümü hastalardan oluşan bir kalabalık toplanmaya başlayınca, din yetkililerini gün geçtikçe daha çok rahatsız etti. Paskalya yortusu sırasında son kez havarileriyle yemek yiyip, hem siyasal, hem de dinsel nedenlerle museviler ve Romalılardan oluşan bir mahkemede yargılandı ve Tanrı'nın oğlu olduğunu söylediği için "kâfir" sayılarak, ölüm cezasına çarptırıldı. Roma valisi Pontus Pilatius tarafından kölelere verilen çarmıha gerilme cezasıyla öldürülmesi buyruğu .verilerek, çarmıhını elleri bağlı olarak sırtında Colgotha tepesine kadar taşıdı ve orada çarmıha gerildi. Havariler ölümünden birkaç gün sonra kendilerine göründüğünü Meri sürüp, hıristiyanlığı her yana yaymaya koyuldular.

Kur'an'da İsa, "mesih", "kelimetullah" diye anılır ve peygamber olarak tanınır. İsa'yı öldürmek isteyen düşmanlarının, başkasını ona benzeterek öldürdükleri ve Tanrı'nın da İsa'yı katına aldığı Kur'an'da yazılıdır. Hz. Muhammet Miraç gecesi gökyüzüne çıktığında, göğün ikinci katında İsa'yı görmüştür. Gene İslâm inancına göre, kıyametin kopmasından ve Deccal'ın ortaya çıkışından bir süre önce, İsa yeniden dünyaya gelecek, Deccal'ı öldürecektir. İsa'nın yeryüzünde kalacağı bu ikinci dönemde (40 yıl) dünyaya bolluk ve gönenç egemen olacaktır.