Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yayın Balığı

  • Okunma : 219
Yayın Balığı Resim

En tanınmış tatlı su balıkları arasında yer alan yayın balıklarının az tuzlu akarsu deltalarına ya da denizlere giren türleri de vardır. Yayın balığının gövdesi uzun ve kuyruğa doğru yanlardan basıklaşmış, başı geniş ve güçlü, ağzı oldukça büyüktür. Ağız çevresinde genellikle üç çift bıyık bulunur. Gövdesi pürüzsüz ve pulsuzdur.

    Yayın balıklarınm çoğu akarsu ve göllerin dibinde çamurları karıştırıp bıyıklarının yardımıyla bulduğu solucanları ve öbür canlıları yer. Ölü hayvanları da yiyerek organik maddelerin hızla ayrışmasına yardımcı olur. İçlerinde en iri ve en tanınmış tür olan bayağı yayın balığı (Silurus glanis) 5 metre uzunluğa ve 300 kilogramı aşan ağırlığa erişebilir. Bu tür Avrupa’da Ren Irmağı’nın doğusundan Asya’nın batı kesimlerine kadar uzanan bölgede doğal olarak bulunur. Türkiye’de ise Fırat ile Dicle ırmaklarının kuzeyinde ve batısında kalan tatlı sulara yayılmıştır.

    Bayağı yayın balığı genellikle dibi çamurlu göllerde ve yavaş akışlı akarsularda yaşar.Gündüzlerini çamura yatarak geçirmeyi yeğler. Oldukça ağır hareket eden bir balıktır. Ama gece olduğunda dolaşmaya çıkarak balık ve ıstakoz gibi su hayvanlarının yanı sıra suya giren ördek yavrularını ve sıçan gibi küçük memelileri de avlar.

    Elektrikli yayın balığı (Malapterurus electricus) adıyla tanınan bir tür, elektrik üretebilme özelliğiyle dikkat çeker. Bu tür Afrika'daki tatlı sularda yaşamaktadır.

Yayın Balığı Resimleri