Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yüksük Otu

  • Okunma : 230
Yüksük Otu Resim

Yüksük Otu denen otsu bitkilerin ormanlarda ve taşlık alanlarda kendiliğinden yetişen 20-30 kadar türü vardır. Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Orta Asya’ya dağılmış olan bu türlerin içinde en değerlisi kırmızı yüksük otudur (Digitalis purpurea). Öbür yüksük otları gibi bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen, ama asıl ilaç olarak değer taşıyan kırmızı yüksükotunun 1,5 metreye kadar toylanabilen ince gövdelerinin üzerinde çan biçiminde çiçekler bulunur. Yabanıl bitkilerin çiçekleri morumsu kırmızıdır; oysa, süs çeşitlerinin leylak, pembe ya da beyaz çiçeklileri de geliştirilmiştir. Genellikle yaz ortasına doğru açan çiçekler birbirine bitişmiş dört taçyapraktan oluşur; içi ise tüylerle kaplı ve morumsu beneklidir.

    Kırmızı yüksük otunun boz yeşil renkli iri yapraklarından ve tohumlarından dijitalin denen, kalp uyarıcı bir ilaç çıkarılır.

    Yüksükotlarmm bazısı iki yıl, bazısı ise çok uzun yaşayan bitkilerdir. İkiyıllıklardan biri olan kırmızı yüksükotu ilk yıl tabanda, rozet denen bir yaprak demeti oluşturur, ertesi yıl gövde, çiçek ve tohum verdikten sonra ölür. Yurdumuzda kendiliğinden yetişen sekiz kadar yabanıl yüksükotu türü vardır, ama bunların içinde kırmızı yüksük otuna rastlanmaz.

Yüksük Otu Resimleri