Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yunus

  • Okunma : 252
Yunus Resim

Yunuslar dişli balinalar grıbundan memeli hayvanlardır. Bütün memeliler gibi sıcakkanlıdırlar. Havanın oksijeniyle solunum yapar, doğurarak ürer ve yavrularını sütleriyle beslerler. Yunusların, çoğu 3 metreden kısa 40’ı aşkın türü vardır. Büyük bölümü denizlerde, öbürleri ırmaklarda yaşar. Ağızlan keskin dişlerle donanmıştır. Temel besinlerini balıklar oluşturur. Aynca kabuklu deniz hayvanlannı da yerler.

    Genellikle yunuslann üst bölümleri siyah, alt bölümleri beyazdır. Gövdeleri zarif biçimde gelişmiş, sivrilerek uzayan çeneleri gaga biçimini almıştır. Bu özellikleri sayesinde yakın akrabaları olan musurlardan ayırt edilebilirler. Musurlar daha kalın gövdeli, küt çeneli ve genellikle daha küçük yapılıdır.

    Bayağı yunus (Delphinus delphis) ve şişe burunlu yunus (Tursiops truncatus) en tanınmış yunus türleridir. Tropik ve ılıman bölge denizlerinde geniş bir dağılım gösteren bu iki tür Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlere yayılmıştır. Şişe burunlu yunusun gagası daha kısa ve hafifçe yukarı kıvrık, alnı şişkin, dişleri daha iridir.

    Yunusların insana dostça davrandığı eskiçağlardan beri bilinmektedir. Günümüzde yunuslar büyük deniz akvaryumlarında çeşitli gösterileri başanyla yaparken görülebilir. Bu zeki, oyuncu hayvanlar çok çeşitli sesler çıkararak kendi aralannda “konuşur”. Bilim adamları yunusların suyun altında nasıl iletişim kurabildiklerini anlamaya ve verilecek görevleri yerine getirecek biçimde eğitilmesine çalışmaktadırlar.

Yunus Resimleri