Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

ALBİNO

  • Okunma : 276
ALBİNO Resim

İnsanda ve hayvanların çoğunda derinin, saçların, gözlerin, kıl ve tüylerin renkli olmasını sağlayan bir boya maddesi (pigment) vardır. Melanin denen bu pigmentin eksikliği ya da hiç bulunmaması vücudun bu bölümlerinin renksiz kalmasına yol açar. Albino denen bu canlıların derisi, saçları ve tüyleri bembeyazdır. Eğer gözün renkli bölümü olan iris katmanında da pigment bulunmazsa, kan damarları nedeniyle gözleri pembe görünür.

    Melanin pigmenti güneş ışınlarına karşı önemli bir koruyucudur. Bu nedenle albinolann gözleri ışığa çok duyarlıdır, derileri de güneşte hemen kızarır. Pigment eksikliği, yani albinizm bazen bütün vücut dokularını etkiler; bazen de kişinin yalnızca bir tutam saçı beyazdır.

    Albinizm bütün insan ırklarında görülür, ama birkaç bin kişide bir oranında rastlanan ender bir olgudur. Bu kalıtsal özellik çekinik (baskın olmayan) bir genle aktarıldığı için bu geni taşıyan kişilerde albinizm ortaya çıkmayabilir. Ama her ikisi de albinizm geni taşıyan bir çiftin çocukları olursa doğacak dört çocuktan biri albino olabilir. Bugüne kadar albinizmin tedavisi bulunmamıştır.

ALBİNO Resimleri