Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Anna Pavlova

  • Okunma : 229
Anna Pavlova Resim

(1881-1931). Rus asıllı balerin Anna Pavlova dünyanın en yetenekli dansçıları arasında yer alır. Koreograf Michel Fokine’in kendisi için yazdığı Kuğunun Ölümü adlı tek kişilik baleyle bale tarihinin unutulmaz adları arasına girmiştir.

    Pavlova, Rusya’da St. Petersburg (bugün Leningrad) kentinde doğdu. Ailesi Polonyalı’ydı. Bale eğitimine, 10 yaşındayken Çarlık Bale Okulu’nda başladı. Sekiz yıl sonra Çarlık Balesi’ne geçti, 1906’da başbalerin oldu.

    Pavlova 1909’da, Sergey Diaghilev yönetimindeki Rus Balesi’yle birlikte Paris’e gitti. Olağanüstü güzellikte dansların sergilendiği gösterilerde, çağımızın en büyük dansçılarından Vaslav Nijinski’yle dans etti. İkilinin en ünlü gösterisi, koreografisini Michel Fokine’in yaptığı Les Sylphides balesiydi.

    Pavlova 1910’da Londra’ya gitti ve orada kısa sürede büyük başarı kazandı. Aynı dönemde, avukat olan kocası Victor Dandre’yle birlikte satın aldığı Ivy Evi’ne yerleşerek bale dersleri vermeye başladı. Anna Pavlova 1913’te, yetişmesinde büyük payı olan İtalyan bale öğretmeni Enrico Cecchetti ile çıktığı turnede birçok ülkeyi dolaşarak, bale sanatının dünyanın en uzak köşelerinde tanınmasını ve sevilmesini sağladı. Dünya çapında ün kazanmasına yol açan Kelebekler, Dansa Davet, Kızböceği, Gavotte, Noel ve özellikle de Kuğunun Ölümü adlı balelerdeki şiirsel yorumu ve zarif hareketleriyle izleyenleri büyüledi. 1930’da 50 yaşındayken son kez sahneye çıktı; bundan birkaç ay sonra Hollanda’nın Lahey kentinde zatürreeden öldü.

Anna Pavlova Resimleri