Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Antonio Vivaldi

  • Okunma : 311
Antonio Vivaldi Resim

(1678-1741). Antonio Vivaldi, Barok dönem İtalyan müziğinin en büyük bestecilerinden biridir. Müzikte konçerto formunun babası sayılan Vivaldi, başta keman olmak üzere solo çalgılar ve orkestra için birbirinden güzel konçertolar ve sonatlar besteledi. Özellikle Mevsimler adlı konçertolarıyla tanınır.

    Vivaldi Venedik’te doğdu. İlk müzik derslerini San Marco Katedrali’nde keman çalan babası verdi. Müzik yeteneği daha küçük yaşta ortaya çıkan sanatçı, bir süre sonra aynı orkestrada babasının yerini aldı. Müziğin yanı sıra din eğitimi de gördü. 1703’te papaz oldu, hemen ardından yetim kızların alındığı, konservatuvar niteliğindeki Ospedale della Pietâ’ ya keman öğretmeni olarak atandı. Orada kurduğu koro ve orkestra için olağanüstü güzellikte besteler yazdı. Uzun yıllar süren görevi sırasında konserler yönetmek ve operalar sahnelemek üzere sık sık Avrupa’nın çeşitli kentlerine gitti. Bu yüzden görevini aksattığını öne süren kurum yöneticileriyle arası açıldı. Venedik Kilisesi de müzik yaşamıyla papazlığı bir arada yürütemeyeceğini ileri sürerek sanatçının görevine son verdi. Bu olaydan büyük üzüntü duyan Vivaldi 1740’ta Venedik’ten ayrılarak Viyana’ya gitti. Ama Viyana’ya varışından hemen sonra koruyucusu İmparator VI. Karl öldü. Koruyucusunun ölümü üzerine orada aradığı çalışma ortamını bulamayan sanatçı bundan kısa bir süre sonra hastalanarak öldü. Aynı kentte çok sade bir törenle gömüldü.

    Vivaldi 220’si keman için olmak üzere 450’yi aşkın konçerto yazdı. Yapıtlarıyla keman sanatının gelişimine büyük katkıda bulunan sanatçı aynca obua, flüt, fagot, org ve yaylı çalgılar için çok sayıda konçerto ve sonat besteledi. Operada ilk kez kemana yer verdi. Ne var ki, yazdığı operalar konçerto ve sonatları kadar başarılı olmadı. Bunlardan başka iki oratoryo ve çok sayıda dinsel yapıt veren Vivaldi, müziğiyle Bach ve Hândel gibi barok müziğin öteki büyük sanatçılarını da etkiledi.

Antonio Vivaldi Resimleri