Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sergey Rachmaninoff

  • Okunma : 249
Sergey Rachmaninoff Resim

(1873-1943). Rus besteci, piyanist ve orkestra şefi Sergey Vasilyevich Rachmaninoff, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Rusya’da Novgorod’da dünyaya geldi. Babası, giriştiği mali işler sonucu ailenin tüm servetini yitirince, karısıyla çocuklarını terk etti. Bu yüzden küçük Sergey’in çocukluğu mutsuz geçti. İlk müzik eğitimini annesinden alan Sergey, dokuz yaşındayken St. Petersburg (bugün Leningrad) Konservatutuvarı'na, daha sonra da Moskova Konservatuvarı’na girdi. Bu konservatuvarı altın madalya kazanarak bitirdi. 20 yaşındayken ünlü şair Aleksandr Puşkin’in “Çingeneler”i üzerine bestelediği Aleko adlı tek perdelik opera ilk yapıtıdır.

    Moskova'dayken besteci Peter İliç Çaykovski ile olan dostluğunun sanatı üzerinde büyük etkisi oldu. Rachmaninoff, duygulu ve bazen hüzünlü müziğiyle Rus romantizminin 20. yüzyıldaki temsilcisidir.

    1895’te bestelemiş olduğu Re Majör Birinci Senfoni'si 1897’de ilk seslendirilişinde Moskovalı müzik eleştirmenlerince beğenilmedi. Bunun üzerine büyük bir bunalıma giren sanatçı, beste yapmayı bıraktı. Bir süre tedavi gördükten sonra 1901’de Do Minör İkinci Piyano Konçertosu'nu tamamlayan Rachmaninoff, bu yapıtın kazandığı başarı üzerine yeniden özgüvenini ve beste yapma hevesini kazandı. 1909’da konser vermek üzere ABD’ye gitti. 1917 Ekim Devrimi’nden sonra ise New York kentine yerleşti. 1943’te ABD yurttaşlığına kabul edildi. Zamanının en büyük piyanistlerinden olan Rachmaninoff, yaşamı boyunca Kuzey Amerika ve Avrupa’da sık sık konser turnelerine çıktı. Besteci olarak en tanınmış yapıtları Piyano için Do Diyez Minör Prelüd (1892), Do Minör İkinci Piyano Konçertosu (1901), Piyano ve orkestra için Paganini'nin Bir Teması Üzerine Rapsodi (1934) ve La Minör Üçüncü Senfoni'dir (1936). Rachmaninoff bunlardan başka iki senfoni, konçertolar, senfonik şiirler, kısa orkestra parçaları, koro için müzik, oda müziği ve geleneksel Rus halk şarkılarından esinlenerek şarkılar yazmıştır.

Sergey Rachmaninoff Resimleri