Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Askeri Okullar

  • Okunma : 443

ASKERİ OKULLAR, silahlı kuvvetlerin çeşitli kademelerinde subay olarak görev almak isteyen kişilerin eğitildiği uzmanlık okullarıdır. Bugünkü anlamıyla ilk askeri akademiler, 18. yüzyılda Avrupa’da genç soyluların eğitimi için krallarca kurulmuştur. Dönemin öbür akademileri ise topçu ve mühendis yetiştirmekteydi. Deniz ve hava harp akademilerinin kuruluşu 19. ve 20. yüzyıllara rastlar. 18. yüzyılda soylu olmak, askeri akademilere giriş için yeterli görülürken, daha sonraları adaylarda, okur yazarlık, fiziksel uygunluk, sağlam karakter ve önderlik yeteneği gibi nitelikler önem kazanmıştır. İlk akademilerde matematik ve dil eğitimi önemliyken günümüzde haberleşme, mühendislik, uygulamalı bilimler ve teknik konular ağırlık kazanmıştır.

Türkiye'de Askeri Okullar

Orduda görev yapacak subay ve astsubaylar askeri okullarda yetiştirilir. Hava, deniz ve kara kuvvetlerinin subay gereksinimini harp okulları karşılar. Türkiye’de dört askeri lise vardır: İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Deniz Lisesi ve İzmir Maltepe Askeri Lisesi. Bu okullara, ortaokulu bitiren erkek öğrenciler arasından sınavla öğrenci alınır. Üç yıllık bir eğitimin sonunda askeri liseleri bitirenler, harp okullarına alınır. Ankara’da Kara, İstanbul’da Deniz ve Hava harp okulları olmak üzere üç harp okulu vardır. Harp okulları, askeri liseyi bitiren öğrencilerin yanı sıra, gereksinim duyarsa liselerin fen bölümünü bitirenler arasından da sınavla öğrenci alır. Bu öğrenciler harp okullarında gördükleri dört yıllık eğitimin sonunda subay çıkarlar. Subayların komutanlık niteliklerini geliştiren ve kurmay subay yetiştiren okulların adı harp akademileridir. Kara, hava ve deniz harp akademilerine üsteğmenler ve kıdemli yüzbaşılar sınavla alınır. Ayrıca, Gülhane Askeri Tıp Akademisi de askeri doktor yetiştirir.

Harp okulları ile harp akademilerinin yanı sıra, silahlı kuvvetlerin bursuyla çeşitli fakültelerde okuyan askeri öğrencileri alanlarına göre eğiten subay sınıf okulları da vardır. Bunlar silahlı kuvvetlerin değişik konularda subay gereksinimlerini karşılayan okullardır.

Astsubay hazırlama ve sınıf okullarında ordunun alt komuta kademelerinde yönetim ve eğitim işlerini yürüten astsubaylar yetiştirilir. Bu okullara liseyi bitirenler de açılan sınavı kazanırlarsa girebilirler. Bir yıllık eğitim süresi içinde astsubay adayları, uzmanlık alanlarına göre eğitilirler.

ABD'de Askeri Akademiler

ABD’de, Sahil Koruma Akademisi dışında kalan bütün askeri akademiler için adaylar kongre üyelerince seçilir. Bu işlemde, yedeklerle birlikte silahlı kuvvetler üyelerinin ve emekli askerlerin çocuklarına öncelik tanınır. Okul giderleri ABD hükümetince karşılanır; buna karşılık öğrenciler okulu bitirdikten sonra dört ya da beş yıl silahlı kuvvetlerde görev yapmakla yükümlüdürler. ABD silahlı kuvvetlerindeki subayların birçoğu akademi eğitiminden geçmeden, görev başında yetiştirilmişlerdir. Ama, başkomutanlık kademelerinde görevlendirilmek üzere yetiştirilen profesyonel askerler ile eğitim, seferberlik ve askeri teknoloji uzmanlan akademilerde eğitim görür.

1974’te kadınlara tanınan Deniz Ticaret Akademisi’ne girebilme hakkı, 1976’da öteki akademiler için de yasallaştırılmıştır.

New York’taki West Point’da bulunan ABD Askeri Akademisi, kara kuvvetlerinde görev alacak subayları yetiştirmektedir. Maryland’daki Annapolis’te, Deniz Akademisi ile Colorado’daki Colorado Springs kenti yakınlarındaki Hava Kuvvetleri Akademisi de, ABD ordusunun deniz ve hava subayı gereksinimini karşılamaktadır.