Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

BALİ

  • Okunma : 231
BALİ Resim

Cava’nın 1,6 km doğusunda, Endonezya'ya bağlı güzel bir adadır. Yüzölçümü 5.561 knr olan adanın nüfusu 2.709.200'dür (1986). Kuzeyi dağlık ve volkaniktir. En yüksek dağı 3.142 metreye ulaşan Mount Agung'dur. Adanın iklimi sıcak ve nemlidir; yağışlar en çok aralık ve nisan ayları arasına rastlar. Dağlardaki ormanlarda geyikler yaşar. Bir zamanlar burada yaşayan Bali kaplanının soyunun günümüzde tükenmiş olduğu sanılıyor.

    Nüfusun yoğun olduğu güney ovalarında, başlıca besin maddesi olan pirincin yanı sıra, hindistancevizi, kahve, şekerkamışı ve tütün yetiştirilir. El sanatları çok gelişkindir; ama sanayi kuruluşları yoktur. Turizm, Bali’nin en büyük kenti olan başkent Denpasar yakınındaki kıyı bölgelerinde hızla gelişmektedir.

    Bali-Hindu dini olarak bilinen yerel din, temelde Hindu dinine dayanır ama, atalara ve doğaya tapınma gibi eski dinlerden ve Budacılık'tan geçen bazı öğeleri de içerir. Bali’de din, yaşamın her yönüne damgasını vurur. Ergenlik çağına giren gençler için uygulanan acı verici diş doldurma törenleri, yeniden doğabilmeleri için ölülerin ruhlarını bedenlerinden ayırmak amacıyla düzenlenen ölü yakma törenleri gibi bir çok dinsel tören yapılır.

    Balililer'in yaşadığı köylerin çoğunda, bir ya da birkaç tapınak, ayrıca bir de gamelan adı verilen vurmalı çalgılar orkestrası vardır. Gong ve ksilofonun yer aldığı bu orkestralar dinsel törenlerde ve Hindu mitolojisinin canlandırıldığı danslı oyunlarda çalarlar.

    Balililer dört kasta ayrılır. Nüfusun yüzde 93'ü Sudralar ya da köylülerdir. Üst kastları ise tüccar ve askerlerden gelen Vaişyalar, eski yöneticilerin soyundan gelen Kshatriyalar ve içlerinden rahiplerin seçildiği Brahmanlar oluşturur.

BALİ Resimleri