Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

CABO VERDE ADALARI

  • Okunma : 217
CABO VERDE ADALARI Resim

Yeşil Burun anlamındaki Cabo Verde Afrika’nın en batı ucudur. Yaklaşık 1460’ta Portekizliler’in keşfettiği adalardan oluşan bu bölge Senegal’in batısından 620 km açıkta yer alır. 10 ada ile beş adacık 4.033 km2’lik bir alanı kaplar. Cabo Verde Adaları kayalık ve dağlık Rüzgârüstü Adaları (Barlavento/Windward) ile düzlüklerden oluşan Rüzgâraltı Adaları (Sotavento/Leeward) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Hepsi başlangıçta volkanik olan adalardan Fogo Adası’nda, en son 1951’de patlayan etkin bir yanardağ vardır. Cabo Verde Adaları’nın başlıcaları Sâo Tiago, Boa Vista, Sâo Vicente, Santo Antâo, Brava ve Fogo’dur.

    Portekizliler bu adaları ticaret amacıyla geliştirdi ve sömürgeleri Brezilya’ya gidip gelirken elverişli bir depo olarak kullandı. Günümüzde nüfusun üçte ikisi Avrupalı beyazlar ile Afrikalılar’ın evlenmesi sonucu doğan melezlerden (Kreol) oluşur. Geri kalanı ise AvrupalIlar ve Afrikalı Siyahlar’dır. 20. yüzyılda birkaç kez kıtlıkla karşılaşan Cabo Verde halkının bir bölümü öbür Afrika ülkelerine, Brezilya’ya ve ABD’ye göç etti. Bugün ülke nüfusunun iki katı yabancı ülkelerde yaşarken, hükümet onları Cabo Verde’ye dönmeye özendirmek için çalışmaktadır. 1975’e kadar Portekiz’in sömürgesi olan Cabo Verde Adaları bu tarihte bağımsız bir cumhuriyet oldu. Toprakların büyük bölümünün kayalık, yağışların da düzensiz olması tarımı güçleştirmiş, ekime elverişli toprakların işlenmemesi ise adaları yoksullaştırmıştır. Elde edilen ürünler arasında hindistancevizi, muz, fındık, şekerkamışı, fasulye, bakla ve patates sayılabilir. Başlıca dış ticaret ürünleri konserve balık, kahve, fındık ve çimento yapımında kullanılan volkanik bir taştır. Adalar büyük ölçüde dış yardımla ayakta durabilmektedir.

        CABO VERDE'YE İLİŞKİN BİLGİLER

YÜZÖLÇÜMÜ: 4.033 km2.

NÜFUS: 350.000(1987).

YÖNETİM BİÇİMİ: Tek partili cumhuriyet.

BAŞKENT: Sâo Tiago Adası'ndaki Praia.

COĞRAFİ ÖZELLİKLER: Rüzgârüstü Adaları kayalık ve dağlıktır. Rüzgâraltı Adaları düzlüktür. Adaların en yüksek noktası 2.829 metre ile Fogo Adası'ndadır.

BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNÜ: Balık.

ÖNEMLİ KENTLER: Praia, Mindelo.

EĞİTİM: 7-14yaş için zorunlu ve parasızdır.

    Batı Afrika kıyılarındaki Las Palmas ve Dakar limanlarının rekabetine karşın, gemiler Sâo Vicente’deki Mindelo limanına da uğrar. Sal Adası’nda bir havaalanı vardır. Ülkenin başkenti, Sâo Tiago Adası’nda yer alan Praia’dır ve nüfusu 49.500’dür (1985).

CABO VERDE ADALARI Resimleri