Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

CALIGULA

  • Okunma : 287
CALIGULA Resim

(İS 12-41). Asıl adı Gaius Caesar Augustus Germanicus olan Roma imparatoru Caligula, Romalı general Germanicus ile Agrippina’nın oğluydu. Çocukluğunda askerler gibi çizme giydiğinden askerler ona “çizmecik” anlamına gelen Caligula adını verdiler.

    Caligula İS 37’de, amcası Tiberius’un ölümünden sonra 25 yaşında imparator oldu. Egemenliğinin ilk aylarında halkın hak ve özgürlüklerini gözeten düzenlemelerle toplumun geniş kesiminin sevgi ve desteğini kazandı. Tiberius’un sürgüne gönderdiği kişileri Roma’ya geri çağırdı. Halka ağır gelen vergilerin bir bölümünü kaldırdı. Tiberius döneminde baskıcı yöntemler uygulayan savcıları sürgüne yolladı. Ne var ki, tahta çıktıktan yedi ay sonra ağır bir hastalık geçirdi. Daha sonraki dengesiz davranışları kimilerince bu hastalığa bağlanmaktadır.

    İmparatorluğunun son üç yılında çok kan döktü. Halkın kendisine tanrı gibi tapmasını isteyen Caligula imparatorluk sınırları içindeki tüm tapmaklara heykellerini koydurdu. Hâzineyi savurganca kullanarak tüketti; yeni vergiler koydu. Caligula’nın hastalık sonrası dönemine ilişkin bilgilerin çoğu kuşkuludur. Zalimliği ve zorba yönetimi ile halkın nefretini üstüne çeken Caligula muhafız alayı komutanı tarafından öldürüldü; yerine amcası Claudius geçti.

CALIGULA Resimleri