Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Carolus Linnaeus

  • Okunma : 218
Carolus Linnaeus Resim

(1707-1778). Bugün, bilinen pek çok bitki ve hayvanın Latince bilimsel adını İsveçli botanik bilgini Carolus Linnaeus vermiştir. Gerçek adı Cari Von Linne olan Linnaeus, İsveç’in güneyindeki Rashult’da doğdu. Babası papazdı ve oğlunun da kendisi gibi bir din adamı olmasını istiyordu. Ama bir süre sonra, ailesi küçüklüğünden beri bitkilerle ve doğayla ilgilenen genç Linnaeus’un bu ilgisini göz ardı edemeyerek onun tıp öğrenimi görmesine izin verdi.

    Başta Uppsala olmak üzere, İsveç’teki çeşitli üniversitelerde eğitim gördükten sonra, tıp doktorasını almak üzere Hollanda’ya giden Linnaeus burada kendisini üne kavuşturan bazı çalışmalar yayımladı. Bunların başında Laponya’nın bitki örtüsünü araştırmak üzere yaptığı inceleme gezisinin sonuçları gelir.

    Hollanda’da kaldığı süre içinde dönemin ünlü bilim adamlarıyla dostluk kuran Linnaeus başarılı bir botanikçi olarak kabul edildi. Birkaç ay İngiltere’de kaldıktan sonra 1738’de İsveç’e geri dönerek, Uppsala Üniversitesinde profesör oldu ve yaşamının geri kalan yıllarını burada geçirdi.

    Bitkileri sınıflama ve tanımlama çalışmalarına daha öğrencilik yıllarında başlayan Linnaeus bitki ve hayvanları adlandırmak için “ikili adlandırma” denen bir sistem geliştirdi. Bu sisteme göre, her bitkiye ilki bitkinin cinsini, İkincisi türünü belirten iki Latince ad verdi. Örneğin, çayırpapatyasına Bellisperennis adını koydu; burada Bellis cinsin perennis ise türün adıdır.

    Linnaeus, bitkileri sınıflandırma sistemini her çiçeğin sahip olduğu erkek ve dişi üreme organlarının sayısına göre düzenledi. Kısa sürede benimsenen bu sınıflandırma kendisinden sonraki botanikçilere temel oluşturdu ve yol gösterdi. Daha sonra, hayvanlar için de benzer bir sistem geliştiren Linnaeus tüm hayvanları özel işlevi olan organlarına dayanarak sınıflara ayırdı.

Carolus Linnaeus Resimleri