Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Çu Enlay

  • Okunma : 252

(1898-1976), Çin Halk Cumhuriyetin'in önde gelen devlet adamlarından ve Çin Komünist Partisi’nin önderlerindendi. Jiangsu eyaletinde bir mandarin (Eski Çin’de, eğitim görmüş yüksek rütbeli asker ya da memurlar) ailesinin oğlu olarak dünyaya geldi.

Çu Enlay, Çin’de gördüğü geleneksel eğitimden sonra, öğrenimini Japonya’da tamamladı. 1919’da Japon yanlısı Çin hükümetine karşı başlatılan öğrenci hareketlerine katıldı ve yakalanarak altı ay hapis yattı. Daha sonra birkaç yıl Avrupa’da Çinli öğrencilerin arasında çalıştı. Fransa’da öğrenciyken komünizme bağlandı. 1924’te ülkesine döndü ve tüm zamanını parti çalışmalarına verdi.

    1931’de Güney Çin’de Mao Çe-Tung ile birlikte Komünist Parti çalışmalarında görev aldı. Milliyetçilerin Güney Çin’de komünistlere karşı başlattıkları saldırıdan sonra, Mao Çe-Tung ile birlikte, ırmaklar ve sıradağlar aşarak Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi (Şensi) eyaletine kadar süren 10 bin kilometrelik tarihsel “Uzun Yürüyüş”e öncülük etti. Yol boyunca milliyetçilerin saldırısına karşı koyarak gerçekleştirdikleri bu yürüyüş, Mao’nun siyasal önderliğini pekiştirmekle kalmadı, aynı zamanda partiye geniş bir kitlenin katılımını da sağladı. Çu Enlay bu olaydan sonra partinin önde gelen sözcülerinden biri oldu. II. Dünya Savaşı’nda Japonlar’ın yenilgisini hızlandırmak için, Çin milliyetçileri ve ABD ile birlikte çalıştı.

    1949’da komünistlerin yönetime gelmesi üzerine, yeni hükümette başbakan ve dışişleri bakanı olarak görev aldı. Çin’in Asya ve Afrika ülkeleri arasında saygınlık kazanmasını sağladı. Çu Enlay 1958’de dışişleri bakanlığı görevinden ayrıldı; ama dış ilişkilerde etkin bir rol oynamayı sürdürdü. 1970’lerin başında uyguladığı esnek dış politika, Çin’in Birleşmiş Milletler’e üye olmasını sağladı.