Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

D. H. Lawrence

  • Okunma : 252
D. H. Lawrence Resim

(1885-1930). 20. yüzyılın en büyük yazarlarından biri sayılan D. H. Lawrence’ın cinsel konulara ağırlık veren bazı romanları, yaşadığı dönemin tutucu ahlak anlayışına ters düştüğünden, tepkiyle karşılanmış ve yasaklanmıştı.

    İngiltere’de, Nottinghamshire bölgesindeki Eastwood’da doğdu. Babası maden işçisi, annesi öğretmendi. Kazandığı bir bursla Nottingham Lisesi’nde okuyan Lawrence, daha sonra Nottingham University College’da öğrenim görerek öğretmen oldu. Londra’da öğretmenlik yaparken 1911’de ilk romanı The White Peacock (1911; “Beyaz Tavuskuşu”) yayımlandıktan sonra bu görevden ayrıldı. İlk kez adının duyulmasını sağlayan Oğullar ve Sevgililer (Sons and Lovers; 1913) adlı romanının yayımlanmasından bir yıl sonra da Alman kökenli Frieda Weekley’le evlendi. Frieda’yla yaşamının sonuna kadar sürecek olan fırtınalı ilişkisi romanlarının çoğunun ana konusunu oluşturdu.

    Romanlarına karşı gösterilen tepkilerden huzursuzluk duyan Lawrence karısıyla sık sık gezilere çıkarak Avrupa, ABD, Meksika ve Avustralya’da göçebe bir yaşam sürdü.

    Lawrence romanlarında kişisel deneyimlerine yer verir: Örneğin, Oğullar ve Sevgililer’de kendi yetiştiği ortama çok benzer bir ortamda büyüyen Paul Morel adlı bir genç anlatılır. Maden işçiliğiyle geçinen bir toplulukta geçen çocukluğu Lawrence’ın sanayi uygarlığına karşı tepki duymasına yol açtı. Lawrence’a göre sanayileşme insanın doğasına aykırıydı. Ayrıca ahlak ilkeleri ve dinler insan davranışlarını kısıtlıyor, yeteneklerinin gelişmesini engelliyordu. Doğaya duyduğu sevgiyle onun güzelliğini ve gücünü öven yazılar yazan Lawrence, pek çok insanın sürdürmek zorunda kaldığı kısıtlı yaşam koşullarını eleştirdi.

    Gökkuşağı (The Rainbow; 1915) ve evlilikte erkek kadın ilişkilerini işleyen Aşık Kadınlar (Women in Love; 1920) en sevilen romanlarındandır. Bazı görüşleri kıyasıya eleştirilen Lawrence’ın Lady Chatterley’in Sevgilisi (Lady Chatterley’s Lover; 1928) adlı romanının yayımlanmasına ancak 1961’de izin verildi. Öbür romanları arasında Kayıp Kız (The Lost Girl; 1920), Aaron's Rod (1922; “Aaron’un Değneği”), Kangaroo (1923; “Kanguru”) ve Kanatlı Yılan (The Plumed Serpent; 1926) sayılabilir.

    Lawrence, ayrıca kısa öyküler, gezi yazıları, denemeler ve şiirler yazdı. 1923’te yayımlanan ve doğa şiirlerinin yer aldığı Birds, Beasts and Flowers (1923; “Kuşlar, Hayvanlar ve Çiçekler”) yayımlanmış şiir kitapları içinde belki de en özgün ve canlı olanıdır.

D. H. Lawrence Resimleri