Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Dakka

  • Okunma : 217
Dakka Resim

Bangladeş’in başkentidir. Denizden 100 km içeride, Ganj ve Brahmaputra ırmaklarının oluşturduğu delta üzerinde yer alır.

    Dakka, Moğol ve İslam döneminden kalma tarihsel yapılarıyla, çok eski bir kenttir. 1678’te yapımına başlanan Lal Bagh Kalesi, büyük bir kervansaray olan Bara Katra ve ilki 1456’da yapılmış olan 700’ü aşkın cami kentin önemli tarihsel yapılarıdır. 17. yüzyılda Bengal’in başkenti ve büyük bir ticaret merkezi olan Dakka İngiliz, Fransız ve HollandalI tüccarların uğrak yeriydi.

    18. ve 19. yüzyıllarda Dakka’nın ticaret merkezi olmasında önemli rol oynayan, yumuşak bir pamuklu dokuma olan muslin sanayisi gerileyince kent önemini yitirdi. 1905-1912 arasında Doğu Bengal ve Assam’ın, 1947’de Doğu Bengal’in, 1956’da da Doğu Pakistan’ın başkenti oldu. 1971’de Doğu Pakistan’ın parçalanması sırasındaki bağımsızlık savaşında büyük bir yıkıma uğradı. Savaştan sonra yeni Bangladeş devletinin başkenti oldu.

    Kentte Dakka Üniversitesi, birçok yüksekokul, bir havaalanı ve çok sayıda otel vardır. Dakka’nın modern yapıları kent merkezine 1,5 km uzaklıkta, Ramna adlı parkın çevresinde yer alır. Dakka, 16 km güneyindeki ırmak limanı Narayanganj ile birlikte ülkenin en büyük sanayi merkezidir. Başlıca sanayi ürünleri jüt, pamuk ve pirinçtir. Ayrıca, bu bölgede nakış işi ve gümüş işçiliği gibi geleneksel el sanatlarının yanı sıra dokuma, çorap, kibrit, sabun ve cam sanayileri vardır. Muslin dokumacılığı bugün de sürdürülmektedir.

Dakka Resimleri