Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Dallas

  • Okunma : 226
Dallas Resim

ABD’de, Texas eyaletinin kuzeydoğu kesiminde Trinity Irmağı üzerinde yer alır. Houston’dan sonra eyaletin ikinci, ABD’nin sekizinci büyük kentidir. Dallas güneybatının önde gelen ticaret, sigortacılık, bankacılık ve sanayi merkezidir. Bereketli pamuk tarlalarının ve zengin petrol yataklarının bulunduğu bir yerde kurulmuş olan Dallas dünyanın en önemli pamuk ve petrol ticareti merkezlerinden biridir. Dallas aynı zamanda bir moda ve giyim merkezi olarak da tanınır.

    Dünyada üretilen çırçır makinelerinin yarısı Dallas’ta yapılmaktadır. Öteki önemli ürünleri arasında pamuklu dokuma, uçak parçaları, deri eşya, petrol çıkarma makineleri ve dondurulmuş et yer alır.

    Dallas aynı zamanda kültürel etkinlikleriyle de tanınır. Tiyatro ve konser salonlarının yanı sıra, Dallas Senfoni Orkestrası kentin sanat etkinliklerinde önemli bir rol oynar. Dallas Alışveriş Merkezi, Güzel Sanatlar Müzesi, Belediye Sarayı, Doğa Tarihi Müzesi ve Cotton Bowl Stadyumu kentin başlıca yapıları arasındadır. Her yıl ekim ayında düzenlenen Dallas Eyalet Fuarı dünyanın en büyük fuarlarından biridir.

    Dallas modern araçlarla donatılmış hastaneleriyle tıp alanında önemli bir merkezdir. Ayrıca Amerikan Kalp Derneği merkezi, Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi ve Baylor Dişçilik Okulu da buradadır.

    Bölgedeki ilk yerleşim birimi 1841’de John Neely Bryan’ın Trinity Irmağı’nın doğu yakasında kurduğu kulübedir. 1842’de yöreye yerleşen birkaç ailenin oluşturduğu “Peter’s Colony” denilen yerleşim bölgesi zamanla büyüyerek gelişti. 1845’te ABD Başkan Yardımcısı George Mifflin Dallas’ın adını alan bu küçük yerleşim bölgesi 1856’da kasaba, 1871’de kent kimliği kazandı. 1872’de bölgeye demiryolunun ulaşması kentin gelişmesini hızlandırdı. Dallas’ın nüfusu, 1872-86 yılları arasında 6.000’den 36 bine yükseldi.

    Dallas 1930’larda Doğu Texas’ta zengin petrol yataklarının keşfiyle petrol sanayisinin merkezi durumuna geldi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Texas petrolüne olan istemin artması petrol ve inşaat sanayilerinde hızlı bir gelişmeye yol açtı.

    Ocak 1974’te açılan Dallas-Fort Worth Havaalanı o dönemde dünyanın en büyük havaalanıydı. 22 Kasım 1963’te Başkan John F. Kennedy’nin bir suikast sonucu öldürüldüğü yerin yakınlarında onun anısına John F. Kennedy Alanı adıyla bir park yapıldı.

    Dallas, belediye başkanınca atanan bir yönetici ile belediye meclisi tarafından yönetilmektedir.

Dallas Resimleri