Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Dominika

  • Okunma : 212
Dominika Resim

Dominika, Batı Hint Adaları’nda küçük, bağımsız bir devlettir. Karayib Denizi’yle Atlas Okyanusu arasında bulunan adalar zincirinin bir parçasıdır. Guadeloupe ile Martinik arasında yer alan oval biçimli adanın uzunluğu 47 km, en geniş yeri ise 26 kilometredir. Son derece güzel, dağlık bir ada olan Dominika’nın ortasında uzanan, ormanlarla örtülü sıradağlar Diablotin Dağları’nda 1.447 metreye ulaşır. Bol yağmur alan adada çok sayıda akarsu vardır. En etkileyici görünümlerden birine sahip olan Kaynayan Göl’ün suları, bir gayzerden gelen sıcak gaz ve buharla, sürekli hareket içindedir. Adada yaban domuzları, kemiriciler, opossumlar, iguanalar ve boa yılanlan yaşar. Ayrıca 135 değişik kuş türü vardır. Mavi tepelikli kolibriler ve çok renkli papağanlar bunlar arasındadır.

    Halkın büyük çoğunluğu Afrika kökenli Siyahlar’dan oluşur. Bir de Afrikalı-Avrupalı karışımı melezler vardır. Ama adaya gelen ilk göçmenler Fransızlar olduğu için, bugün halk arasında Fransızca’nın bozulmuş bir biçimi konuşulur. Portsmouth yakınlanndaki Prince Rupert Koyu’nda Yerliler’den oluşan küçük bir yerleşim birimi vardır. Toprakları oldukça verimli olan Dominika Adası misket limonları ve muzlarıyla tanınır. Öteki ürünler kakao, mango, avokado, greyfurt, portakal, kahve, rom, kurutulmuş hindistancevizi içi ve vanilyadır. Batı kıyısındaki başkent Roseau adanın en kalabalık kentidir. En işlek limanı ise Portsmouth’tur.

    Dominika, Kristof Kolomb’un 1493’te ikinci seferi sırasında keşfettiği ilk adadır. Adayı bir pazar günü görmüş olduğu için ona Latince pazar anlamına gelen dies dominica’dan dolayı Dominika adını vermişti. Fransa burada 1632’de bir sömürge kurdu, ama savaşçı Yerliler Avrupalılar’a karşı uzun süre direndiler. 18. yüzyıldaki savaşlar sırasında ada İngiltere ve Fransa arasında birçok kez el değiştirdi. 1805’te Dominika bir İngiliz sömürgesi oldu. 1958’de katıldığı Batı Hint Adaları Federasyonu 1962’de dağıldı. 1967’den sonra dış ilişkiler ve savunma açısından İngiltere’ye bağlı, içişlerinde bağımsız bir devlet oldu. 1978’de bağımsızlığını ilan ederek Dominika Cumhuriyeti adını aldı.

Dominika’ya İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 750 km2.

Nüfus: 87.700 (1987).

Yönetim: Cumhuriyet.

Başkent: Roseau.

Doğal Yapı: Dominika, merkezinde bir dağ sırası uzanan, zengin bitki örtüsüne sahip engebeli, küçük bir adadır.

Başlıca Sanayi Kolları: Tarım, turizm.

Önemli Kentler: Roseau, Marigot, Portsmouth.

Dominika Resimleri