Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Duvar Kağıdı

  • Okunma : 392
Duvar Kağıdı Resim

Tarihin değişik dönemlerinde evlerin duvarlarında resimler, alçı kabartmalar, ahşap kaplamalar, duvar halıları ve kâğıtlar süs olarak kullanıldı. Günümüzde ise duvar kâğıdı odaların duvarlarını süslemede kullanılan en yaygın malzemelerden biri durumuna geldi. Bu değişikliklerden biri doğrudan doğruya kâğıt yapımıyla ilgilidir. Kâğıdın elle yapıldığı dönemde, kâğıt önce küçük sayfalar halinde üretiliyor, daha sonra bunlar birbirine yapıştırılarak daha büyük parçalar ya da rulolar haline getiriliyordu. 19. yüzyılın başında ise toplar halinde kâğıt üretebilen bir makine geliştirilince, duvar kâğıdı da istenilen boyda kesilmek üzere metrelerce üretilmeye başlandı.

    Duvar kâğıtlarında kullanılan desenler ve süslemelerde de değişiklikler oldu. Duvar kâğıdı ilk kullanılmaya başlandığı zaman, daha çok ipekli kumaşlardaki ve nakışlardaki desenlerle süsleniyordu. Daha sonra, ahşap kaplama ve mermer görüntüsü veren duvar kâğıtları ortaya çıktı. 17. yüzyılın sonuna doğru, Avrupa’ya Çin’den duvar kâğıdı gelmeye başladı. Bunların üzerinde ise her parçada değişik ve elle boyanmış desenler bulunuyordu.

    18. yüzyılda çiçek desenleri, çizgiler, saten ve kadife izlenimi veren desenlerle kabartma desenler moda oldu. Fransa’da üzerinde güzel kır manzaraları olan duvar kâğıtları yapıldı. Bugün çok çeşitli desenleri olan değişik renkli ve kaplanması kolay duvar kâğıtları üretilmektedir. Ayrıca, özellikle mutfak ve banyolarda kullanmak için kolayca silinebilen ve buhardan zarar görmeyen duvar kâğıtları da vardır.

Duvar Kâğıdı Yapımı

Günümüzde duvar kâğıtları çoğunlukla makinelerde basılmakla birlikte, daha özenli bazı duvar kâğıtlarının elle basıldığı görülmektedir.

    El baskısında kullanılan yöntemlerden biri kalıp baskısıdır. Bu yöntemde desen bir kalıba oyulur, daha sonra bu kalıp boyayla ıslatılır ve kâğıda basılır. Kadife görünüşlü duvar kâğıdı basma yönteminde ise, çizilen desen boyayla değil, tutkalla basılır, daha sonra yün kırpıntıları tutkala yapışacak biçimde kâğıdın üzerine serpilir. Kenar desenleri için de elek yöntemi kullanılır. Daha büyük desenler içinse delikli özel bir kalıptan yararlanılır.

    Makine baskısında genellikle silindir baskı ya da kabartma baskı yöntemi kullanılır. Silindir baskı yönteminde kâğıt boya sürülmüş silindirlerin altından geçer, böylece silindirlerin üzerindeki boyalar kâğıda aktarılmış olur. Kabartma baskıda da silindir kullanılır. Bu yöntemde kâğıt iki silindirin arasından geçer. Bu silindirlerden birinde basılacak desenler vardır, öbüründe ise aynı desenin oyulmuş biçimi bulunur. Kâğıt bu iki silindirin arasından geçerken desen üzerine işlenir.

Duvar Kağıdı Resimleri