Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Dylan Thomas

  • Okunma : 332
Dylan Thomas Resim

(1914-1953). Galli şair ve yazar Dylan Marlais Thomas, Galler’de Svvansea kentinde doğdu. Babası İngilizce öğretmeniydi. Gençlik yıllarında yazılarıyla katkıda bulunduğu bir okul dergisi çıkaran Dylan Thomas, 16 yaşında okuldan ayrılarak bir gazetede muhabir olarak görev aldı.

    1934’te İngiltere’ye taşındı. Aynı yıl, İngiliz şiirine yepyeni bir soluk getiren ilk kitabı 18 Poems (“18 Şiir”) yayımlandı.

    1937’de Caitlin Macnamara ile evlendikten sonra bir Gal kenti olan Laugharne’e yerleşen şair, II. Dünya Savaşı (1939-45) sırasında birkaç yıl gene Londra’da yaşadı. BBC’de yayımlanan şiir programlarında okuduğu şiirleri bütün İngiltere’de beğenildi.

    Savaş bitince Thomas Laugharne’e geri döndü. Bu dönemde doğa imgeleriyle yüklü şiirler yazdı.

    Thomas edebiyat konulu konferanslar vermek üzere ilk kez 1950 ilkbaharında ABD’ye gitti. Bunu izleyen yıllarda alkol bağımlılığı yüzünden sağlığı giderek bozuldu. 1953’te radyo oyunu Under Milk Wood'un (“Korunun Dibinde”) yayımlanması nedeniyle New York’a gittikten birkaç gün sonra, aşırı miktarda alkol aldığı için öldü. Dylan Thomas şiirlerinde doğa sevgisini, doğum ve ölüm arasındaki gizemli ilişkiyi canlı ritimler, alışılmamış imgeler ve oluşturduğu yeni sözcüklerle dile getirmiştir.

    1952'de yayımlanan Collected Poems (“Toplu Şiirler”) adlı yapıtından başka, öz yaşam öyküsü niteliğindeki Portrait of the Artist as a Young Dog (1940; “Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portresi”) ve Adventures in the Skin Trade and Other Stories (1955; “Deri Ticareti Serüvenleri ve Öbür Öyküler”) adlı düzyazı yapıtları da ünlüdür.

Dylan Thomas Resimleri