Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Enver Sedat

  • Okunma : 262

(1918-1981). Mısırlı bir subay ve siyaset adamı olan Muhammed Enver Sedat, 1970’ten ölümüne kadar Mısır’ın cumhurbaşkanıydı.

    Enver Sedat 1938’de Kahire Askeri Akademisi’ni bitirdi. II. Dünya Savaşı (1939-45) sırasında Mısır’daki İngiliz egemenliğine karşı çeşitli eylemlere katıldı. 1950’de, Mısır’da krallığa ve İngiliz egemenliğine son vermek için kurulan Özgür Subaylar Örgütü’ne katıldı. 1952’de Nâsır önderliğinde gerçekleştirilen kansız darbenin başarıyla sonuçlanmasından sonra Nâsır’ın cumhurbaşkanlığını destekledi. Nâsır döneminde önemli devlet görevlerinde bulundu ve iki dönem cumhurbaşkanı yardımcılığı yaptı. Nâsır’ın 1970’te ölmesi üzerine cumhurbaşkanı seçildi.

    Sedat, Mısır’ın Ortadoğu siyasetini desteklemeyen SSCB’ye misilleme olarak 1972’de SSCB’li teknisyen ve danışmanları ülkeden çıkardı. Sonraki yıl ekim ayında da İsrail’e karşı Suriye ile ortak bir saldırı başlattı. İsrail bu sürpriz saldırıya başarıyla karşı koyarak geri püskürttü. Ama Enver Sedat savaştan saygınlığı artmış olarak çıktı. Bundan sonra bölgede barışı sağlamak amacıyla diplomatik görüşmelere başladı. Arap dünyasının büyük bölümünden ve SSCB’den gelen şiddetli tepkilere karşın barış planlarını sunmak üzere 1977’de İsrail’e gitti. 1978’de İsrail Başbakanı Menahem Begin’le birlikte Nobel Barış Ödülü’nü aldı. 1979’da ise iki ülke arasında bir barış antlaşması imzalandı. Ama İsrail’le antlaşma imzalanması ve ülkede ekonomik durumun gittikçe kötüleşmesi yaygın protesto gösterilerine yol açtı. Bu gösterileri şiddetle bastıran ve siyasal karşıtlarını sindirmeye çalışan Enver Sedat, 6 Ekim 1981’de Kahire’de, 1973’teki Arap-İsrail Savaşı’nın yıldönümü için düzenlenen bir askeri tören sırasında kurşunlanarak öldürüldü.