Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Erwin Rommel

  • Okunma : 214
Erwin Rommel Resim

(1891-1944). Alman mareşal Erwin Johannes Eugen Rommel, II. Dünya Savaşı sırasında Afrika orduları komutanı olarak kazandığı zaferlerle ünlüdür. Müttefikler’e karşı çölde giriştiği ustalıklı savaş taktiklerinden ve beklenmedik saldırılarından dolayı “Çöl Tilkisi” olarak anılırdı.

    Alman ordusuna 1910’da katılan Rommel, I. Dünya Savaşı’nda (1914-18) piyade alayında teğmen olarak savaştı. İki savaş arasındaki sürede askeri akademilerde görevlendirildi ve piyade savaşı konusunda bir ders kitabı yazdı.

    Rommel 1941’de mareşal sanıyla Kuzey Afrika’daki Alman kuvvetlerinin komutanlığına atandı. Bir yıl sonra el-Alameyn Savaşı’nda general Montgomery komutasındaki İngiliz 8. Ordusu’na yenildi. Bunun üzerine Hitler’in emriyle Almanya’ya çağrıldı. Rommel 1943’te Almanya’nın savaşı kazanacağından umudunu kesen ve Hitler’i devirmeyi planlayan muhalefet hareketine katıldı. Hitler bunu öğrenince, Almanya’nın bu ünlü generalini vatan haini olarak mahkemeye çıkarmak yerine, Rommel’den zehir içerek kendini öldürmesini istedi. Rommel 1944 Ekim’inde intihar etti ve askeri törenle gömüldü.

Erwin Rommel Resimleri