Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Fernando Ve İsabella

  • Okunma : 290
Fernando Ve İsabella Resim

(1452-1516). (1451-1504), 1479 yılında Aragon ve Kastilya kral ve kraliçesi olarak tahta çıktılar. İspanya’nın birliğini sağlayarak güçlü bir imparatorluğun temellerini attılar.

    Çok sayıda krallığa bölünmüş olan İspanya’ da 1400’lere gelindiğinde en önemli üç krallık Aragon, Kastilya ve Granada’ydı. 1469’da, Aragon Kralı Fernando ile Kastilya Kraliçesi Isabella evlenince bu iki krallık birleşti ve tek krallığa doğru önemli bir adım atılmış oldu.

    Kral Fernando ile Kraliçe Isabella yıllardır krallara boyun eğmeyen ve başına buyruk davranan soyluları denetim altına almayı başardılar. Birçok savaşta onları yenerek kalelerini yerle bir ettiler. Soyluları denetimleri altında tutmaya kararlı oldukları için onları yöneticilik görevlerinden uzaklaştırdılar; yerlerine ücretli devlet memurları getirdiler.

    Fernando, İspanya’nın Magripliler’de kalan son bölgesi olan Granada Krallığı’na bir sefer düzenledi. 1492’de Granada teslim oldu.

    Fernando ve Isabella Katoliklik dışındaki bütün dinleri yasakladılar. 1492’de Yahudiler, Hıristiyan olmak ya da İspanya’yı terk etmek gibi bir durumla karşı karşıya bırakıldılar. Çoğu İspanya’dan ayrılmayı seçti. Birkaç yıl sonra da Müslüman Magripliler Hıristiyan olmaya zorlandılar.

    Ne var ki, onların ülkeden ayrılma olanakları yoktu. 1493’te papa, Aragon ve Kastilya' da İspanyol Engizisyonu’nun kurulmasına izin verdi. Bu, Katolik Kilisesinin öğretisini kabul etmeyen kişileri ölüm ya da işkence cezasına çarptıran bir mahkemeydi. Önceleri Müslüman ya da Yahudi iken, din değiştirmeye karşı çıkanlara bu mahkemelerde en ağır cezalar verildi. Ülkeden sürülme ve baskı uygulamaları çok geçmeden İspanya'nın güçsüz düşmesine neden oldu. Çünkü gerek Müslüman Magripliler, gerek Yahudiler becerikli ve çalışkan insanlardı.

    İspanya, Fernando ve Isabella’nın yönetimleri sırasında, Yenidünya'da büyük bir imparatorluk kurma yolunda önemli adımlar attı. 1492’de Amerika kıtasını keşfeden Kristof Kolomb, bu yolculuğa Fernando ve Isabella’ nın desteği ile çıkmıştı. Böylece İspanya, Yenidünya’da toprak edinen ilk ülke oldu.

Fernando Ve İsabella Resimleri